La început a fost Napster. Ce vremuri… un mp3 în 20 de minute era un vis. Apoi a venit Kazaa şi mai târziu DC++.
Prezentul tranferului gratuit de fişiere este însă al torenţilor. Datorită vitezei excepţionale care merge până la 100mbps sau 10 mega pe secundă, poţi avea aproape orice în câteva minute sau chiar secunde. Însă pe cât de puternică este tehnologia asta, pe atât de complicată la prima utilizare. Hai să o facem simplă.
Ca să descarci de pe torenţi ai nevoie de trei lucruri.
1. Un calculator conectat la internet.
2. Un program pentru descărcat torenţii.
3. Un cont de utilizator pe un site de torrents.
Să detaliem…
1. Calculatorul nu trebuie să aibă specificaţii speciale, însă conexiunea (abonamentul) este de preferat să fie una rapidă în special pe zona metropolitană. Toate reţelele de cartier oferă viteză maximă pe metropolitan şi trafic necontorizat. La fel şi cablişti precum RDS sau UPC. Torenţii vor merge cel mai repede pe astfel de conexiuni pentru că vei trage efectiv de la vecini de-ai tăi din blocul, cartierul sau oraşul tău.
2. Există mai multe programe pentru descărcat torenţi. Cele mai utile şi utilizate sunt utorrent şi bitcomet. Îl recomand pe primul. Programul se descarcă gratuit şi se instalează foarte uşor pe orice calculator. După instalare nu mai trebuie decât să specifici unde se trag noile fişiere, adică unde se face download-ul şi gata. Din acest moment, programul va intercepta clicurile pe paginile de torrents şi va iniţia descărcarea.
3. Hai să vedem unde dăm însă clic. La această oră există site-uri care oferă astfel de torenţi gratis. Cele mai cunoscute de la noi sunt www.torrentbits.ro şi www.iplay.ro . Dacă ştii unele şi mai bune, scrie aici ca să aflăm şi noi. Din păcate acest tip de pagini nu sunt deschise în permanenţă pentru înscrieri, aşa că trebuie să urmăreşti zilele când se deschid ori să rogi un utilizator deja înregistrat să îţi facă o invitaţie. Mare atenţie după ce te-ai înregistrat la reguli. Caută-le şi citeştele cu atenţie înainte să începi să “tragi”. Este obligatoriu să păstrezi o “raţie” cât mai apropiată de 1. Adică să permiţi altor utilizatori să tragă de la tine tot atât de mult cât ai descărcat şi tu deja. Asta înseamnă că după ce ai tras un film îl vei lăsa disponibil pe internet încă cel puţin 24 de ore înainte să îl ştergi. Cam atât. Distracţie plăcută.