HomeDIVERSEGrupul media Dogan planuieste extinderea la nivel european

Grupul media Dogan planuieste extinderea la nivel european

Holdingul Dogan Yayin si-a anuntat intentia de a vinde pina la 25 la suta din actiunile pe care le detine in compania media Dogan TV, intentionind totodata ca, prin atragerea unui investitor important, sa se extinda la nivel european. Pe lista potentialilor favoriti se afla si compania Central Media Enterprise, relateaza publicatia Business New Europe.

Holdingul Dogan Yayin are in proprietate 97.68 la suta din actiunile Dogan TV, companie care detine un post de radio-televiziune si o agentie de presa. Dogan este lider pe piata turca a publicitatii, cu o cota de piata – la nivelul anului 2005 – de 28 la suta.

Pe de alta parte, compania – care este evaluata la circa 1,3-2,2 miliarde de dolari – are datorii de circa 354 milioane de dolari, acumulate indeosebi dupa achizitia, la sfirsitul anului trecut, a postului Star TV.

Scoaterea la vinzare a celor 25 la suta din actiunile Dogan TV este vazuta de analisti atit ca o modalitate de obtinere de lichiditati cit si ca o oportunitate pentru asocierea cu o mare companie europeana.

“Credem ca pentru actiunile scoase la vinzare Dogan poate obtine cel putin 300 de milioane de dolari. In schimb, viitorul investitor va obtine acces pe o piata extrem de dinamica a audiovizualului, cum este cea turca”, a declarat un analist de la Oyak Securities.

La rindul sau, un raport Deutsche Bank arata ca directorul economic al Dogan Yayin a lasat de inteles ca holdingul turcesc este interesat si de o extindere la nivel european, prin achizitionarea de canale tv in afara Turciei.

“Cel mai posibil scenariu in opinia noastra este ca Dogan se va alia cu un important actor european, iar contractul ar prevede un schimb convenabil partilor.

Mai precis, holdingul Dogan ar putea primi bani sau actiuni intr-o retea europeana, oferind in schimb o participatie in postul turcesc sau chiar emisiuni proprii, destinate diasporei turcesti, care se ridica la circa 4-5 milioane de persoane”, se arata in raportul Deutsche Bank.

Analistii de la banca germana estimeaza ca un acord in acest sens ar putea fi anuntat pina la sfirsitul anului sau la inceputul lui 2007.

HotNews.ro, M.C., 07 nov 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read