HomeDIVERSEDe ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

Femeile traiesc mai mult in aprope fiecare tara, iar diferentele de durata a vietii dintre sexe au fost recunoscute cel putin de la mijlocul secolului 18. Nu este o tendinta recenta; isi are originea in istoria evolutiei noastre”, considera Daniel J. Kruger, un cercetator de la Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea Michigan si de la Institutul de Cercetare Sociala. In plus, aceasta diferenta de mortalitate nu este nici macar unica la specia noastra – masculii de cimpanzeu sau ai altor specii sunt in aceeasi situatie, a adaugat Kruger.

Kruger si co-autorul Randolph Nesse, un profesor de psihologie si psihiatrie si director al Programului de Adaptare Umana si Evolutie, sustin ca diferenta este o consecinta a felului in care functioneaza selectia sexuala. Masculii sunt in competitie pentru femele, iar aceasta inseamna ca ei se implica intr-o serie de comportamente mai riscante. Aceste comportamente mai riscante isi spun cuvantul asupra corpului lor si conduc la o durate medie de viata mai mica. “De la coada paunului si pana la masinile pe care si le afiseaza barbatii, masculii sunt intr-o competitie agresiva pentru atentia femelelor, iar asta ii costa ceva”, scrie Karl Leif Bates de la Universitatea Michigan.

“Tot acest pattern comportamental este rezultatul selectiei sexuale si a rolului pe care il joaca masculii si femelele in reproducere”, a explicat Kruger. “Femelele in general investesc mai mult in urmasii lor decat masculii si sunt limitate la o cantitate mai mica de urmasi posibili, motiv pentru care masculii sunt intr-o competitie pentru a atrage si a retine partenerele.”

Interesant este ca stilul de viata modern mareste diferenta dintre speranta de viata a barbatilor si femeilor. Kruger spune ca fiziologia barbatului a fost creata de “eoni de competitie sexuala”, iar acum acest lucru se intoarce impotriva lor: sistemul imunitar masculin este putin mai ineficient, iar corpurile lor sunt in mai mica masura capabile de a procesa grasimile pe care le mananca.

In plus, cauzele comportamentale – fumatul, mancatul excesiv, condusul riscant, violenta – ii deosebesc pe barbati de majoritatea femeilor. “Din cauza ca ratele mortalitatii in general scad, cauzele comportamentale au o pondere din ce in ce mai mare,” a spus Kruger.

Cercetatorii au constatat si ca barbatii cu un nivel socio-economic mai scazut au tendinta de a avea un nivel al mortalitatii mai ridicat decat ceilalti. Pe langa factorii de sanatate asociati nivelului socio-economic mai scazut, acest lucru se datoreaza si faptului ca barbatii cu un statut mai scazut sau care nu au o partenera se angajaza in comportamente mai riscante in incercarea de a avansa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read