HomeDIVERSECum scriem o felicitare de Sărbători

Cum scriem o felicitare de Sărbători

cards

Felicitările de Crăciun sunt expresia tradițională a gândurilor bune față de cei aflați la distanță. Expedierea felicitărilor de Sărbători le arată rudelor, prietenilor sau partenerilor de afaceri că vă gândiți la ei în aceste momente frumoase. Dacă ținem cont de regulile de etuchetă, compunerea și expedierea felicitărilor va deveni un lucru extrem de plăcut. Este adevărat că tuturor ne place să primim gânduri bune cu ocazia Crăciunului? Atunci oferiți apropiaților un motiv de bucurie!

1. Organizați-vă din timp! După cum ați observat deja, sezonul Sărbătorilor începe de la an la an mai devreme. Acest lucru ne permite să cumpărăm din timp felicitările, să compunem, să organizăm lista destinatarilor. Eticheta spune că trebuie să le expediem în prima parte a lunii Decembrie pentru că astfel le oferim suficient timp celor care vor să ne răspundă tot prin corespondență. Nu uitați că partenerilor de afaceri le veți trimite obligatoriu pe adresa companiei sau folosind adresa de e-mail de la serviciu. Cumpărați felicitări sau cărți poștale tematice, ideal ar fi să procurați și timbre cu motivul Sărbătorilor de Iarnă. Dacă aveți copii, puteți face împreună cu aceștia felicitări decupând și lipind hârtie colorată. Nimic nu va fi mai prețios și mai autentic, pentru bunici, de exemplu. Dacă sunteți îndemânatici și aveți timp, există multe site-uri care oferă idei pentru asemenea felicitări.

2. Cerneală sau pixeli? Eticheta modernă acceptă, firește, toate mijloacele de comunicare. E-mailul de felicitare (care poate conține o poza sugestivă) sau e-card-urile vor transmite aceleași gânduri bune ca și o felicitare de hârtie, dar sunt modalități mai facile, care salvează timp. Puteți schimba astfel de felicitări cu cei care la rândul lor vă trimit așa ceva, puteți trimite un astfel de mesaj celor despre care știți că folosesc foarte des poșta electronică – colegi, parteneri de afaceri, prieteni sau rude. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că trimiteți felicitări de pe site-uri care păstrează confidențialitatea adreselor de e-mail ale destinatarilor, că odată ce le vizualizează aceștian nu sunt asaltați de reclame sau că felicitările virtuale nu conțin viruși care ar putea amenința computerele destinatarilor.

3. Ce scriem? Uneori trebuie să fim într-o anume stare de spirit pentru a scrie. Pentru a fi inspirat puteți asculta cântece de sărbători. Cuvintele și muzica vă pot da idei fantastice. Textul unei felicitări trebuie să fie scurt. Ceea ce scriem spune câte ceva despre noi și va aduce bucurie celor care citesc. Dacă este un text pentru partenerii de afaceri, clienți sau colaboratori, subalterni sau șefi vom avea grijă să abordăm un ton protocolar: “Vă dorim Sărbători fericite!” sau “Vă dorim ca anul care vine să fie unul bun, plin de împliniri!” Când scriem rudelor sau prietenilor, putem lăsa frău liber imaginației. “Sperăm că sunteți înconjurați de dragoste și căldură în acest sezon de sărbătoare. Vă dorim un Crăciun de poveste!” sau “Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă vă dorim sănătate, noroc și prosperitate!”; “Anul ce vine să vă aducă numai bucurii, să fiți sănătoși, să aveți noroc și fericire!” Puteți scrie un text amuzant dacă știți că destinatarului îi plac glumele: “De Crăciun ți-am cumpărat un plic, dar de la magazin m-au forțat să iau și felicitarea.” Este permis orice, de la urări hazlii, la cele cu teme religioase – să nu uităm totuși că de Crăciun, creștinii serbează nașterea lui Iisus Cristos.

4. Cum ne semnăm? Pe o felicitare – electronică sau de hârtie – semnătura este imperativ necesară. În cazul e-mailului de la serviciu, majoritatea dintre noi avem deja o semnătură care însoțește fiecare mesaj și o vom folosi pe aceasta. Dacă scriem o felicitare de hâtrie vom specifica numele nostru și al companiei în numele căreia trimitem gândurile bune. În cazul în care trimitem felicitări rudelor sau prietenilor, este suficient numele nostru. Dacă trimitem în numele familiei, vom specifica acest lucru: “Cu drag, Andrei și Maria Ionescu” Este mai puțin protocolară varianta acesta și de preferat variantei “D-nul și D-na Andrei Ionescu”

Nu uitați: Felicitările se scriu pe diagonală, niciodată cu creionul. Atenție la mesajul scris, dacă destinatarul nu este creștin. Pentru a nu gafa puteți merge pe varianta unei urări de Anul Nou sau puteți ura “Sărbători fericite!” Atenție la caligrafie și la ortografie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read