HomeDIVERSEComputerul: cum devine din sperietoare un joc al mintii pentru copii

Computerul: cum devine din sperietoare un joc al mintii pentru copii

Ce site-uri acceseaza copiii pe Internet, cat stiu parintii despre cum utilizeaza copiii computerul, cum pot fi ghidati copiii sa ia partea buna a Internetului, ce fac politia si organizatiile neguvernamentale in ceea ce priveste infractiunile prin mijloace computerizate la adresa copiilor.

Acestea sunt cateva dintre subiectele discutate la masa rotunda Siguranta on-line a copiilor, organizata de Microsoft Romania si International Centre for Missing and Exploited Children (ICMEC), vineri, 17 martie 2006.

La masa rotunda “Siguranta online a copiilor” au participat peste 50 de reprezentanti ai autoritatilor, societatii civile, profesori, experti din industrie si lideri de opinie din Romania, cum ar fi: UNICEF, “Salvati copiii”, Politia Romana – Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate, Ministerul Educatiei si

Cercetarii, mediul academic. Acestia au incercat sa identifice modalitatile de oprire a activitatilor ilegale si daunatoare derulate prin Internet, care ii vizeaza pe minori.

qruio8+o”Din ce in ce mai multi copii sunt acum online si folosesc internsiv Internetul. Este greu de imaginat o forma de infractiune mai daunatoare decat atacurile care ii vizeaza pe tinerii nostri”, a spus Ovidiu Artopolescu, director general al Microsoft Romania.

Programul a fost lansat anul trecut in Romania, dupa modelul SUA, unde corporatia multi-nationala il deruleaza de mai multi ani.

“Copiii folosesc din ce in ce mai des Internetul pentru a lua legatura cu prieteni, colegi din toata lumea. Acest lucru deschide noi orizontui, dar atrage si riscuri de care copiii si tinerii trebuie sa se fereasca. Ei trebuie sa cunoasca aceste riscuri. De aceea, educatia lor este foarte importanta.

Ei pot beneficia de aceasta educatie in scoala, acasa se pot informa online sau offline.

Educatorii, la randul lor, trebuie sa aiba la dispozitie resurse pentru a fi la curent cu problemele securitatii sistemelor de calcul si sigurantei Internet” spune Pam Portin, Directorul Programului Childrens Online Safety din cadrul corporatiei americane Microsoft.

Prin programul Childrens Online Safety, ofiterii de politie au fost instruiti anul trecut de catre reprezentanti ai INTERPOL si ICMEC in combaterea criminalitatii informatice cu privire la copii.

In prezent exista in cadrul Politiei Romane un departament in acest scop. Potrivit chestorului principal de politie, Dan Valentin Fatuloiu, infractiunile de acest tip sunt in numar mic in Romania, insa aceasta nu inseamna ca fenomenul nu ingrijoreaza.

“Pe fondul unor cazuri amplu mediatizate s-a creat o stare de nesiguranta la adresa acestei categorii de persoane”, a spus chestorul Fatuloiu.

Studiu online in judetul Constanta
45% dintre copii au accesat din intamplare sau intentionat site-uri cu caracter pornografic si site-uri cu nuditate si aproape 50% dintre ei au accesat site-uri cu un continut violent (nici copiii, nici parintii nu constientizeaza ca este ceva grav), potrivit unui studiu online realizat de Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) la

care au raspuns 400 de copii si 110 parinti. “Am primit 400 de raspunsuri de la copii si 110 de la parinti, nu este un studiu sociologic. Parintii care au raspuns sunt cei care au acces la Internet” – a spus Bogdan Manole, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI).

Rezultatele sondajului din Constanta:

  • Multi dintre copii petrec o perioada destul de lunga pe Internet, unii chiar 4 ore pe zi (25%)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read