HomeDIVERSECele sapte minuni ale lumii in varianta contemporana

Cele sapte minuni ale lumii in varianta contemporana

Punerea pe lista a piramidelor din Gizeh i-a revoltat pe oficialii egipteni

Autoritatile egiptene s-au aratat scandalizate pentru ca un concurs, care are ca scop alegerea “celor sapte noi minuni ale lumii” pe baza unui sondaj realizat la nivel mondial, a indraznit sa puna pe lista candidatilor piramidele de la Gizeh, aflate in apropiere de Cairo, relateaza agentia France Presse.

“Este singura dintre cele sapte minuni ale antichitatii care mai exista si nu are nevoie de acest lucru, este grotesc!”, a declarat Zahi Hawass, seful Departamentului pentru antichitati egiptene.

Ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni, este de aceeasi parere si il acuza pe promoterul concursului, Bernard Weber, “de autopromovare”. Acesta a sosit in Egipt in cursul saptamanii, dar nu a avut acces la nici un oficial egiptean.

“Nu mi s-a mai intamplat asa ceva nicaieri in lume”, a declarat Weber. In luna decembrie, regina Rania de Iordania l-a primit declarand ca este “mandra” ca Petra, orasul rosiatic sapat in piatra, s-a situat printre finalistele competitiei, a amintit acesta.

Weber, un fost asistent al regizorului italian Federico Fellini, a initiat in anul 2000 ideea alegerii prin eliminare a sapte locuri din lume care sa devina “noile sapte minuni ale lumii”.

Acesta a invitat “cetatenii din intreaga lume” sa-si exprime optiunile online pe site-ul special creat, www.new7wonders.com, sau prin mesaje telefonice.

“Este primul vot global in favoarea diversitatii culturale. Am avut deja 24,5 milioane de raspunsuri”, a spus Weber.

“M-am gandit sa nu includ piramidele in concurs, dar internautii le-ar fi adaugat oricum”, a adaugat Weber care este de parere ca Egiptul ar trebui sa profite de ocazie. Piramidele se regasesc printre cele 21 de finaliste alese in urma cu un an, dintr-un total de 77 de locuri, de un “comitet de experti” prezidat de fostul secretar general al UNESCO, Federico Mayor.

Minunile lumii antice

Lista bine-cunoscuta a celor sapte edificii din antichitate era in principal un ghid turistic pentru calatorii din lumea antica ce vroiau sa vada cele mai cunoscute destinatii din acea perioada. Cea mai veche versiune cunoscuta a listei ii apartine lui Antipater din Sidon si a fost elaborata in secolul al II-lea i.Hr. Dintre aceste minuni, singura care s-a pastrat este Marea Piramida de la Gizeh. Existenta Gradinilor suspendate nu a fost inca dovedita 100%. Inregistrarile istorice indica faptul ca celelalte cinci minuni au fost distruse prin dezastre naturale.

Templul Artemizei si Statuia lui Zeus au fost distruse de incendii, iar Farul din Alexandria, Colosul din Rodos si Mausoleul din Halicarnas s-au prabusit in urma cutremurelor.

Cele sapte minuni ale antichitatii sunt: Gradinile suspendate ale Babilonului, Statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rhodos, Templul lui Artemis din Efes, Mausoleul din Halicarnas, Farul din Alexandria si Piramidele din Gizeh.

Rezultatele concursului vor fi anuntate pe 7 iulie 2007, intr-un spectacol organizat la Lisabona, Portugalia.

HotNews va prezinta cateva din cele 21 de nominalizate si va invita sa desemnati “noile sapte minuni ale lumii”

Situata in centrul actualei metropole-Atena, Acropole este unul dintre simbolurile Greciei de azi.

Asezata pe o stanca la o inaltime de aproximativ 180 m, Acropole a fost realizat in timpul “secolului de aur” al lui Pericle (sec.V i.Hr.) de un stralucit colectiv de arhitecti in frunte cu Ictinios, Callicrates, Mnegicles precum si sculptori al caror mentor si coordonator a fost celebrul Fidias.

Cuprinzand lucrari monumentale, ansamblul arhitectonic din Acropole imbina in palatele si templele sale atat stilul doric cat si ionic. De departe cel mai important edificiu al Acropolei – Parthenonul – tempul inchinat zeitei Ahtena Partenos (patroana orasului Atena) este un monument construit in stil doric care adapostea statuia din aur de aproximativ 15 m a zeitei, statuie azi disparuta.

Constructia sa a durat 9 ani, iar decoratiile exterioare au fost finalizate 6 ani mai tarziu, in 432 i.H.

Alhambra din Granada este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura islamica. Acesta, impreuna cu Marea Moschee din Cordoba sunt cele mai prestigioase dovezi ale prezentei musulmane in Spania din secolul VIII pana in secolul XV. Cuvantul Alhambra provine de la Al Hamra ” rosu ” in araba, datorita culorii stancilor pe care este construit palatul.

Alhambra este un ansamblu de cladiri intr-o fortareata care domina campia si orasul Granada, situat in fata un cartier popular si pitoresc, Albaicin. De acolo se vad varfurile inzapezite din Sierra Nevada. Printre aceste cladiri se afla un palat maur care glorifica acest complex, precum si palatul baroc al lui Karl V si o biserica ridicata pe amplasamentul unei foste moschee.

Piramida de la Chichen Itza din Mexico au fost construita in anul 800 d.H., constituie centrul orasului si reprezenta locul de langa rai, unde salasluiau zeii. Principala structura din Chichen Itza este Castillo, o piramida cu baza patrata si un templu in varf. In secolul al XIX-lea era acoperita de buruieni si arbusti crescuti pe acoperisul templului si printre scarile de piatra.

Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei.

Sarpele acesta este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan – la mayasi sau Quetzalcoatl – la azteci (nume insemnand „sarpele cu pene”) asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos.

Statuia lui Iisus

Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro , reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931.

Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.

Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento (“Saptamana Monumentului”) pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal simbolizand lumea.

In final a fost aleasa statuia lui Hristos Rascumparatorul care ofera lumii o permanenta imbratisare (masurand de la o mana la cealalta aproape 30 m).

Angkor este cel mai important monument al Imperiului Khmer din sud-estul Asiei si cel mai mare complex de temple din lume. Construit in timpul domniei regelui Suryavaman, la inceputul secolului al 12-lea, Angkor se remarca prin ornamentatia complicata si de o frumusete frapanta.

Prin santurile de apa, peretii concentrici si impunatorul templu in centru, Angkor Wat simbolizeaza cosmosul hinduist, cu oceanele sale la periferie si Muntele Meru in centrul Universului.

Ridicata in cinstea zeului hindus Vishnu, aceasta constructie extraordinara, ale carei ruine sunt ceea ce a mai ramas din vechea civilizatie khmera, se numara printre cele mai monumentale creatii arhitecturale construite vreodata.

In numar de aproximativ 1.000, uriasele statui din piatra din Easter Islandnu (Insula Pastelui) au fost numite de insulari „moai” si ating o inaltime de 4-10 metri, cu o greutate de 20 pana la 90 de tone. Capetele statuilor sunt exagerat de mari in comparatie cu restul trupului si au urechi alungite si barbi ascutite. Unele statui poarta pe cap caciuli din piatra rosiatica.

La fel de enigmatic ramane si felul in care insularii au reusit sa deplaseze statuile din carierele de piatra. Traditia locala spune ca statuile s-au deplasat singure, dar in urma unor investigatii s-a descoperit ca centrul de greutate al lor este deplasat inspre centru, asa ca o formatie de 10-15 oameni putea foarte usor sa le tracteze cu ajutorul unor franghii.

Uriasii din Easter Islandnu au picioare si pe deasupra, fapt extrem de intrigant, in limba insularilor exista un verb ce semnifica deplasarea fara ajutorul picioarelor. Inca nu a fost descoperit scopul pentru care au fost construiti.

Opera din Sydney

Opera din Sydney localizata in varful unui promotoriu ce strajuieste portul orasului Sydney, Australia, este una dintre cele mai distincte si celebre cladiri ale secolului XX. Inconjurata de ape din trei parti si aflata in locul numit Bennelog Point, Opera este una din cele mai interesante cladiri din lume.

Initial proiectata de arhitectul danez Joern Utzon si menita sa semene cu o corabie gigantica, cu panzele deschise, celebra cladire a fost terminata in 1973, sub conducerea lui Perer Hall.

De la inaugurarea ei pe 20 octombrie, Opera din Sydney a fost locul in care s-au desfasurat unele din cele mai memorabile spectacole artistice de opera, teatru, balet etc. Proiectul care a castigat concursul international in 1957 s-a concretizat intr-o cladire moderna care este astazi una din cele mai faimoase si fotografiate structuri din secolul actual.

Marele Zid Chinezesc este unul din obiectivele cele mai grandioase ale civilizatiei umane. Asemeni unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri, intinzandu-se pe aproximativ 6,700 de kilometri, de la estul la vestul Chinei. Constructia sa a inceput in perioada Statelor Combatante, acum peste 2.000 de ani in urma.

Dupa reunificarea Chinei de catre primul imparat al dinastiei Qin (anii 221-206 i.H.), Shi Huangdi, toate portiunile de zid au fost unite, formand un zid cu o lungime de peste 5.000 de km. Astazi, Marele Zid Chinezesc, care serpuieste in nordul Chinei, are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.

Constructia zidului a durat peste 2.000 de ani. Potrivit documentelor istorice, incepand din secolul VII i.Hr. si pana in dinastia Ming (1368-1644 d.Hr.), peste 20 de state combatante si dinastii feudale au participat la construirea zidului. Marele Zid chinezesc, una dintre cele mai mari minuni ale lumii, a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial in 1987.

Castelul Neuschwanstein

Construit in 1869, Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai frumoase si bine pastrate castele bavareze din Europa. Incercand sa imite arhitectura medievala, constructorii din secolul XIX au ridicat cu migala complicate si impresionante turnuri si arcade, creand astfel un ansamblu arhitectural unic si impresionant, cu o ampla deschidere spre Raul Pollat.

Mult mai tarziu, in secolul XX, acest castel impresionant si unicat din punct de vedere stilistic in Europa avea sa serveasca drept model pentru castelul Frumoasei din Padurea Adormita, aflat in Disneyland.

Castelul este astazi unul dintre cele mai populare si vesnic aglomerate obiective turistice din Germania.

Pe langa faimoasele monumente prezentate mai sus, in competitie au mai intrat si: Turnul Eiffel, monumentul Taj Mahal, Statuia Libertatii, Piramidele din Gizeh, Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul , Coloseumul din Roma , monumentul Stonehenge din Marea Britanie, Templul Kiyomizu din Japonia, Timbuktu din Mali, Petra din Iordania, Machu Picchu, Kremlinul si Piata Rosie din Moscova.

HotNews.ro, C. Marin, 03 feb 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read