HomeDIVERSECe este celulita, cum scapam de ea?

Ce este celulita, cum scapam de ea?

Cosmarul femeilor din lumea intreaga are un nume si acela este celulita! Termenul folosit pentru descrierea sa face referinta la aspectul alveolat al pielii, cauzat in principal de catre depozitele de grasime aflate sub stratul protector. In domeniul medical mai este cunoscuta si sub numele de sindromul de coaja de portocala.

Celulita cunoaste trei stadii principale, ce se stabilesc in functie de gradul de vizibilitate, si anume:

  • Celulita usoara – nu prezinta simptome clinice, insa la o examinare microscopica se poate detecta imediat;
  • Celulita medie – pielea scade in elasticitate, iar aspectul de coaja de portocala este din ce in ce mai pregnant. Coapsele, pulpa piciorului si, nu in cele din urma, genunchii sunt zonele vizate cu precadere!
  • Celulita profunda – depunerile inestetice sunt din ce in ce mai vizibile, acestea cuprinzand simptomele intalnite in stadiul precedent plus alte forme mai grave.

Care sunt principalele cauze ale aparitiei celulitei?

Cauzele nu sunt pe deplin intelese, dar sunt cateva teorii care stau la baza acestui aspect, printre ele aflanduse si:

  • factori hormonali – hormonii joaca un rol foarte important in dezvoltarea celulitei. Multi experti sunt de parere ca estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina fac parte din acest intreg proces;
  • genetica individului in parte – anumite gene sunt necesare (gen, rasa, metabolism lent, distributia de grasime sub piele, insuficienta respiratorie, etc);
  • dieta – multi oameni mananca prea multe grasimi, carbohidrati, fibre si sare, motiv pentru care sunt susceptibili de a avea cantitati mari de celulita;
  • stilul de viata – celulita poate fi mult mai raspandita la fumatori, dar si la cei care stau pe scaun sau prefera sa stea intr-o singura pozitie pentru o perioada indelungata de timp;
  • imbracaminte – lenjeria de corp cu elastic strans pentru fese (limitarea fluxului de sange) poate contribui, de asemenea, la formarea celulitei.

Cum scapam de celulita?

In primul si primul rand, va trebui sa eliminam pe cat posibil cele amintite mai sus. Daca asupra geneticii nu putem avea un cuvant de spus, hormonii pot fi tinuti in frau, dieta la fel, in timp ce stilul de viata si imbracamintea par la discretia oricarei persoane. Totul tine numai si numai de noi.

Pentru a preveni aparitia celulitei, consumul de alimente sanatoase este mai mult decat indicat, dar si produsele sarace in sare, cum ar fi fructele, legumele, etc. Odata cu sosirea anotimpului calduros, recurgeti la saboti, pantaloni scurti si alte articole care permit o circulatie mai buna a sangelui! Si nu uitati de sport, cat mai mult sport!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read