CES (Consumer Electronics Show), cel mai mare targ de gadget-uri si electronice de consum din lume, ce se desfasoara in orasul american Las Vegas, se apropie de sfarsit, iar conglomeratul media online CNET Networks deja a intocmit un clasament al celor mai interesante si inedite produse expuse in cadrul evenimentului.
Aflate la a treia editie, premiile CNET Best of CES sunt organizate in zece categorii, variind de la accesorii pentru masina la tehnologii emergente, la componente hardware. In segmentul destinat jocurilor, produsul care are cele mai mari sanse sa castige este un monitor curbat, produs de compania Alienware, divizie Dell care produce PC-uri si periferice high-end.
Ecranul panoramic de circa 30 de inci (76 cm) simuleaza vederea periferica, oferind o experienta mai realista in jocurile de tip FPS (first person shooter).
Philips a prezentat un nou televizor LCD high definition ce ataca una din cele mai mari probleme ale segmentului IT: reducerea consumului de energie. EcoTV are diagonala de 42 de inci (107 cm) si poate reda semnal HD 1080p, insa principala caracteristica prin care se deferentiaza de alte modele este functia de diminuare dinamica a luminozitatii ecranului, in functie de lumina ambientala.
Segmentul telecom este marcat de lansarea headset-ului Bluetooth Invisio Q7, bazat pe tehnologia “bone conduction”. Dispozitivul inlocuieste microfonul preluand vibratiile oaselor umane pentru a transmite vocea apelantului, eliminand astfel zgomotul de fond.
Pentru departamentul foto/video, Canon si-a reinnoit seria de camere video digitale. Modelul HF-10 se remarca prin memoria interna de tip flash ce are o capacitate record de 16GB. Dispozitivul are slot de expansiune SDHC si poate inregistra direct in format HD 1080p.
Tehnologiile emergente reprezinta intotdeauna o sursa de idei inedite, iar anul acesta nu face exceptie. Compania Bug Labs propune utilizatorilor sa isi construiasca propriile produse, printr-un sistem pe care il denumeste “lego-ul gadget-urilor”. Bug Base reprezinta un mini-computer pe care se pot atasa diverse module, precum ecran LCD, camera digitala sau modul GPS.
In ciuda raspandirii sale, standardul Bluetooth AD2P, ce asigura compatibilitatea cu casti stereo fara fir, nu reprezinta o tehnologie high-end.
Compania Open Interface, recent achizitionata de Qualcomm, propune codecul audio Soundabout Lossless, ce poate asigura fluxuri audio cu latenta mica, fara pierderi de calitate. In segmentul “home entertainment”, compania Belkin, producator de accesorii pentru Apple, a prezentat un transmitator wireless ce se conecteaza la televizorul HD si poate prelua semnale din sase surse distincte, eliminand astfel cablurile de interconectare. Dispozitivul este compatibil cu majoritatea sistemelor A/V de pe piata datorita intrarilor HDMI, RCA, S-Video si video compozit, video component sau SCART.
In acelasi domeniu, Polk Audio a introdus primul difuzor “all-in-one” pentru sistemele de tip home theater. SurroundBar 360 reprezinta de fapt un difuzor alungit, de 112 cm, ce simuleaza destul de fidel efectul surround 5.1.
Sursa: Ziarul Financiar