Ce faceti cand nu faceti absolut nimic?
Savantii au descoperit ca in timp ce rezolvam probleme care ne solicita mintea, scriem teste sau calculam, unele zone ale creierului sunt foarte active. Ei au descoperit si ca in timp ce unele zone ale creierului sunt active, altele devin intunecate.
Lobii frontali si temporari ai creierului sunt numite ‘reteaua intunecata’ a creieruliu. Motivul pentru care sunt numiti astfel este ca ele sunt inactive atunci cand corpul este activ. Pe de o alta parte, ele sunt active cand corpul este in repaus. De ce?
Se pare ca in timp ce noi nu facem nimic, creierul este foarte activ, deci trebuie sa facem ceva. Dar oare ce?
Raspunsul are de a face cu faptul ca in timp ce corpul se odihneste, creierele noastre pot calatori cu viteza devianta.
Corpul uman inainteaza mereu in timp cu viteza de o secunda/secunda, fie ca ne place sau nu. Asta nu se schimba nicioadata. Dar creierul uman se poate misca in timp spre orice directie si cu orice viteza isi doreste.
La ce ma refer? Ganditi-va ca va pimbati pe o strada si vedeti un barbat. Mintea va spune imediat ca el se numeste Joe si vrea sa va intalniti de doua luni (trecut). Anticipati ca daca va vede, va va intreba din nou. (viitor). Deci va intoarceti si mergeti in directia opusa, pentru a-l evita (prezent). Aceasta calatorie in timp a mintii dureaza o fractiune de secunda.
De ce ne-a modificat in acest mod evolutia creierul?
Poate este din cauza ca experienta este un lucru care nu ar trebui risipit. Calatoria in timp ne lasa sa platim pentru experienta odata, iar apoi sa ne bucuram de aceasta experienta si de faptul ca invatam lectii noi cu fiecare repetitie. Trebuie sa ne ardem mana doar o data pe cuptorul incins ca sa nu il mai atingem niciodata.
Cateodata o experienta noua si o calatorie inapoi in timp ne vor invata o lectie noua, dupa ce actiunea s-a terminat, precum ‘Am inteles acum de ce era atat de suparata!’
Putem calatori in viitor cand dorim sa prevedem consecintele actiunilor sau decizilor pe care trebuie sa le luam.
In tot acest timp creierul nostru calatoreste inainte si inapoi, reteaua intunecata facandu-si treaba. In ciuda acestui fapt, savantii au descoperit ca desi reteaua intunecata ne lasa sa vizitam viitorul, nu ne lasa sa vizitam chiar orice viitor. Cand vizitam un viitor care nu ne include, reteaua intunecata ramane linistita, si invie doar cand ne miscam pe noi insine in timp.
Poate cel mai suprinzator fapt este cat de des ne antrenam reteaua intunecata a creierului. Oamenii tind sa supraestimeze timpul petrecut intr-un moment, deoarece remarca rar cand nu o fac, si doar atunci observa ca nu si-au petrecut timpul in prezent cand ceva le vrea atentia.
Data viitoare cand vedeti pe cineva care pare a fi in alta lume, ganditi-va ca poate isi exerseaza doar reteaua intunecata a creierului.