HomeDIVERSEBunele maniere la masa: tu le respecti?

Bunele maniere la masa: tu le respecti?

Cand vine ora mesei, ne asezam cu totii si servim ceea ce avem in meniu, fara a ne gandi ca exista si cateva reguli de buna purtare in aceste conditii. De exemplu, este indicat sa dam un bol cu salata din mana in mana, pornind de la stanga spre dreapta. Aceasta regula si multe altele sunt considerate un must have in vocabularul gesturilor, mai ales daca vrem sa facem o impresie placuta atunci cand participam la un eveniment oficial.

Bunele maniere la masa: invitatia

Daca esti invitata la cina, este indicat sa confirmi prezenta cat mai repede cu putinta. In acest fel, ii vei oferi gazdei ocazia de a se organiza asa cum se cuvine, din timp. Daca nu ti se spune ca poti fi insotita, nu intreba daca poti aduce un invitat. In schimb, atunci cand este vorba despre o invitatie care vizeaza intreaga familie, poti strecura in conversatie intrebarea referitoare la posibilitatea de a aduce si copiii.

Darul oferit gazdei

Atunci cand esti invitata la cina de catre un prieten, ii poti duce un cadou. O prajitura sau un alt preparat culinar reprezinta o idee buna in acest sens. Cu toate acestea, nu trebuie sa te astepti ca mica ta atentie culinara sa fie servita in timpul mesei. De obicei, o astfel de cina are un meniu bine pus la punct si este posibil ca prajitura adusa de tine sa nu isi gaseasca locul pe lista.

Ce loc trebuie sa ocupi la masa?

Bunele maniere la masa impun sa iei loc in functie de preferintele gazdei. Daca nu exista cartonase cu numele fiecarui invitat, asa cum se intampla de obicei la evenimentele oficiale, este indicat sa intrebi gazda unde ar trebui sa te asezi.

Bunele maniere la masa: cand incepem sa mancam?

Odata ce ai luat loc pe scaun, inchide telefonul mobil. Atunci cand toata lumea s-a asezat in sfarsit la masa, fii atenta la gazda. Cand aceasta desface servetelul si il pune in poala, fa si tu acelasi lucru. Lasa-l acolo pana cand cina ia sfarsit. Apoi asteapta ca toata lumea sa aiba primul fel de mancare pe farfurie si observa in continuare, cu atentie, gesturile gazdei. Cand aceasta ridica tacamul, este semn ca toata lumea poate incepe sa serveasca mancarea.

Cum folosim tacamurile?

O regula a bunelor maniere la masa spune ca trebuie sa incepi cu tacamul care este asezat cel mai departe de farfurie. Doar atunci cand vezi ca cei care te-au invitat procedeaza in alt mod, le poti urma exemplul.

Bunele maniere la masa: despre mancare

Nu te grabi sa ceri sarea sau piperul, pentru ca este nepoliticos fata de gazda care a pregatit masa. Mai intai gusta mancarea, pentru ca este posibil ca aceasta sa fie suficient de condimentata. In plus, daca ti se cere solnita sau recipientul cu piper, bunele maniere la masa spun ca trebuie sa le oferi pe amandoua, chiar daca vecinul de masa te-a rugat sa ii dai doar una dintre ele.

Daca mancarea frige, nu sufla pentru a o raci, ci mai degraba asteapta cateva minute.

Unele preparate trebuie mancate cu mana, cum ar fi ciocanele de pui sau homarul. In acest caz, este posibil sa ai in fata si un mic bol cu apa, in care iti vei clati degetele dupa ce termini de mancat.

Ai grija ca atunci cand consumi un fel de mancare cu mana sa indepartezi resturile nedorite, pe care nu le poti mesteca, precum oasele de mici dimensiuni, in acelasi mod. In schimb, daca mananci folosind o lingura, ai grija sa pui bucatile pe care nu le poti consuma in lingura, apoi pe farfurie. Pestele face exceptie: se mananca folosind tacamuri speciale, insa oasele se indeparteaza folosind mana, pentru ca sunt prea subtiri.

Orice fel de mancare ar fi in farfuria ta, nu il taia pe tot odata in bucati, ci pe masura ce il mananci. In schimb, in ceea ce priveste painea, aceasta trebuie rupta in bucati suficient de mici, fara a folosi cutitul, astfel incat sa poata fi mestecate si inghitite fara dificultate.

Daca esti servita cu un fel de mancare aflat intr-un bol care trebuie la circule la toti invitatii, tine cont de regula care spune ca totul trebuie servit de la stanga la dreapta. Nu uita sa lasi intotdeauna coatele in exteriorul mesei si sa tii in poala mana pe care nu o folosesti.

Bunele maniere la masa: despre bautura

Daca servesti vinul intr-un pahar cu picior, ai grija sa il tii cat mai de jos, pentru a evita ca bautura sa se incalzeasca in timp ce o consumi.

Bunele maniere de care nu trebuie sa uiti dupa masa

Mai inainte de toate, trebuie sa stii ca bunele maniere cer sa termini de mancat aproximativ in acelasi timp cu gazda, deci nu te grabi. De asemena, odata ce ai terminat de mancat, lasa tacamurile in farfurie. Impacheteaza servetelul pe care l-ai avut in poala si pune-l pe masa, in stanga farfuriei.

Daca te gandesti sa pleci imediat dupa masa, tine cont de regula care spune ca este politicos sa ramai in compania gazdei pentru inca o jumatate de ora. Daca este vorba despre o ruda, te poti oferi sa o ajuti sa stranga masa. Multumeste-i gazdei pentru ospitalitate inainte de a pleca.

De asemenea, este bine sa nu uiti sa ii trimiti gazdei un mesaj prin care sa ii multumesti din nou pentru invitatie si sa ii spui cat de mult ai apreciat efortul depus.

Bunele maniere la masa trebuie respectate, daca vrei sa lasi o impresie placuta atunci cand participi la un eveniment festiv. Tine cont de ele si vei iesi in evidenta intr-un mod pozitiv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read