Pe Bruce Tefft l-am cunoscut la un an de la atentatele care au pus la pamant Turnurile Gemene din Manhattan. Parasise deja Agentia Centrala de Informatii (CIA) si oferea consultanta antiterorista pentru politia din New York. Precis ca un ceasornic, in fiecare luni dupa-amiaza zbura din Washington spre New York, dupa care, joi seara, se intorcea in capitala federala. Cu barba rosiatica si ochelarii sai rotunzi, parea un profesor de istorie sau un explorator intors pentru scurt timp acasa, inainte sa plece in voiajul urmator. Insa era un lucru care-l deosebea de oamenii de la catedra si de cei care strabateau jungla in cautare de noi specii. Fie ca mergea sa-si cumpere un ziar, sa bea o cafea sau sa se plimbe pe strazile din metropola americana, nu se despartea de borseta sa, unde tinea un pistol incarcat. „Pentru ca pericolele apar de unde nu te astepti”, obisnuia sa-mi spuna.
Adrian Novac: Cum ajunge cineva sa lucreze la CIA? Trebuie sa ai indemanari speciale, este vorba de noroc ca sa ajungi acolo sau este o slujba pentru Average Joe, americanul obisnuit?
Bruce Tefft: Exista o multime de informatii pe Internet despre cum sa aplici pentru o slujba la CIA. De exemplu, multe dintre intrebari isi gasesc raspunsul pe acest site: http://www.wikihow.com/Become-a-CIA-Agent
In cadrul CIA, exista mii de oameni cu multe talente si posibilitati diferite. Am intalnit asa-numitii Average Joe, dar am cunoscut si genii.
Unele dintre talente sunt mai folositoare decat altele: capacitatea de a vorbi mai multe limbi este foarte apreciata, la fel ca si adaptabilitatea, flexibilitatea, inteligenta, bunul simt (care nu e atat de comun) etc.
Sansele de a fi acceptat depind mai mult de modul in care abilitatile tale se potrivesc nevoilor unui anumit loc de munca scos la concurs decat de talentele de care dispui tu cu adevarat. Intr-un an, Agentia poate nu are nevoie de cineva care are capacitatile sau educatia si experienta ta, insa poate in anul urmator va aparea tocmai un astfel de job. Am aplicat de trei ori in 5 ani inainte sa fiu acceptat pentru interviul initial.
A.N.: Ai considerat vreodata ca ai o cariera periculoasa? Care au fost aspectele care au facut-o sa fie aventuroasa, iesita din tipare?
B.T.: Bineinteles. ORICE cariera care presupune calatorii si locuit in strainatate, in regiuni periculoase de pe glob, este aventuroasa. Am fost norocos sa-mi petrec 17 din cei 21 de ani ai carieriei in strainatate; cei mai multi dintre acestia in tari din lumea a treia si a patra, precum si in zone de razboi.
Provocarea este sa te comporti sau sa te adaptezi circumstantelor necunoscute si potential periculoase ale unei culturi si ale unei tari care nu este a ta. Cei care calatoresc des si turistii fac acest lucru tot timpul. Insa, in acelasi timp, cei mai multi dintre ei nu sunt implicati in activitati riscante.
A.N.: Ai lucrat 21 de ani in CIA, ai fost membru fondator al Centrului pentru contraterorism al CIA in 1985 etc. Care a fost partea cea mai plina de satisfactie a carierei tale ca agent CIA?
B.T.: Dincolo de satisfactia intelectuala a invatarii unui numar imens de lucuri despre societati, culturi si limbi diferite, satisfactia muncii a venit din schimbarea unor lucruri in lume. Fie prin actiunile proprii, fie prin resursele pe care le-am oferit altora pentru a face schimbari pozitive.
A.N.: Ce face un agent CIA intr-o zi tipica de munca? Este viata sa similara cu cea pe care o vedem in filme?
B.T.: Intr-o zi obisnuita de munca, rutina unui ofiter CIA (nu ne referim la spionii CIA ca „agenti”, ci mai degraba „ofiteri”. Doar FBI are „agenti”) este aproape similara cu aceea a celorlalti oameni: sa ingrijeste de casa si de familie, face cumparaturile, merge la birou, iese seara la cina si poate la un spectacol. Ceea ce e unic despre munca unui ofiter CIA (la birou dar si in afara lui) este aceea ca el spioneaza, strange informatii de care SUA trebuie sa stie pentru a lua decizii in cunostinta de cauza in legatura cu restul lumii.
Viata unui ofiter CIA este cel mai bine descrisa ca fiind rutina (chiar plictiseala) marcata insa de momente de exaltare, care iti ridica adrenalina. Depinde foarte mult si de locul in care se afla ofiterul CIA si de ceea ce se intampla in jurul lui.
Ocazional, filmele de la Hollywood reflacta aceasta realitate. Doua dintre cele mai bune sunt “Spy Game” cu Robert Redford si “The Recruit”, in care joaca Al Pacino. Prima parte a ambelor productii este destul de precisa. Restul insa este doar fictiune marca Hollywood.
A.N.: Care este cel mai periculos lucru pe care l-ai facut cand activai in CIA?
B.T.: Cea mai mare parte a lucrurilor facute de mine in acea perioada este secreta si nu pot sa discut pe marginea ei. Dar in timpul carierei mele am locuit si lucrat in trei zone „fierbinti” de razboi, am fost declarat “persona non grata” de o tara si am fugit din alta in mare graba, deoarece exista o condamnare la moarte pe numele meu. Alti ofiteri CIA au avut cariere mai mult sau mai putin pline de aventura.
“Nu exista nicio dovada ca CIA sau Mossad au pus la cale atentatele din 2001”
A.N.: Sa vorbim putin despre atacurile de la 11 septembrie 2001. Saptamana aceasta, vom comemora opt ani de la acea zi. Ce stim astazi despre atacatori si despre motivele pe care le-au avut?
B.T.: Atacatorii au fost toti musulmani fundamentalisti care s-au inspirat pur si simplu din Coran si din invataturile Islamului. In contrast, probabil, cu majoritatea musulmanilor, jihadistii sunt credinciosi adevarati care sunt dispusi sa-si materializeze in fapt crezurile islamice.
A.N.: Guvernul american a acuzat Al-Qaeda si Osama ben Laden pentru atentate. Altii sustin ca 11 septembrie a fost opera CIA, Mossad etc. Cine a fost cu adevarat in spatele atacurilor de la 11 septembrie?
B.T.: Chiar daca o persoana nu vrea sa creada guvernul american sau guvernele din Canada, Franta, Germania, Rusia, Arabia Saudita, Italia, Spania, Marea Britanie si cele spuse de ONU, ea ar trebui pur si simplu sa priveasca inregistrarea video si sa-l asculte pe ben Laden (si pe adjunctul sau, Ayman al-Zawahiri) in timp ce isi asuma responsabilitatea pentru atacurile din 11 septembrie si isi recunosc rolul in acele evenimente.
A.N.: Exista o multime de teorii ale conspiratiei despre rolul governului SUA in aceste atacuri. Au adeptii acestor teorii vreo explicatie logica pentru afirmatiile lor sau avem de-a face doar cu legende urbane? Este posibil ca guvernul american sa fi avut vreun rol in atacurile din 11 septembrie?
B.T.: Negarea, detasarea de realitate, naivitatea, invidia, bolile mintale sau stupiditatea sunt toate explicatii posibile la supraabundenta de teorii ale conspiratiei despre 11 septembrie. Toate aceste teorii au fost demontate in detaliu, de fiecare data cand au aparut. Unii oameni pur si simplu nu pot sa accepte sau sa faca fata faptelor asa cum sunt ele. Fara indoiala ca nu exista dovezi si nici macar argumente logice sa crezi ca atacurile de la 11 septembrie au fost opera CIA, Mossad sau a oricarui altcineva in afara de cei care si-au asumat creditul, respectiv ben Laden si Al-Qaeda.
A.N.: In opinia ta, care este cea mai ciudata teorie a conspiratiei pe care ai auzit-o in legatura cu atacurile de la 11 septembrie?
B.T.: Lucrez cu evenimente obiective, dure si traiesc in realitate – sunt lucruri pe care le-am invatat in Facultatea de Drept si in calitate de istoric, inca inainte sa ajung in CIA. TOATE teoriile conspiratiei sunt deopotriva bizare si fara nicio baza reala.
A.N.: Cum de CIA, FBI si alte agentii din domeniul securitatii nu au reusit sa prevada atacurile din 11 septembrie? Sunt pregatiti ei astazi mai bine sa dejoace astfel de atacuri?
B.T.: Doua intrebari foarte bune si pertinente. Raspunsul simplu este ca nici CIA, nici FBI nu au avut informatii suficiente sau inteligenta necesara pentru a fi sigure ca un astfel de atac revoltator ar urma sa aiba loc cu adevarat. Multi oameni nebuni din intreaga lume fac mereu amenintari ce par de neconceput si care nu pot fi duse la indeplinire.
Informatia care a fost la indemana CIA si FBI nu a fost impartasita cu ceilalti, iar analistii nu au putut sa puna in mod suficient, cap la cap, fragmentele de informatii de care dispuneau pentru a avea o imagine de ansamblu corecta.
Iar Al-Qaeda insasi este un dusman foarte bine pregatit, mortal si foarte bine inzestrat, lucru pe care l-a demonstrat in intreaga lume: Londra, Madrid, Mumbai, Nairobi, Dar es Salaam, Arabia Saudita, Afghanistan si Irak.
In ceea ce priveste ce-a de-a doua intrebare – da, armata americana, CIA si FBI au indepartat multe dintre barierele structurale din calea cooperarii dintre ele. Ele sunt acum mult mai agresive in urmarirea Al Qaeda si prevenirea atacurilor.
In timpul serviciului comemorativ din urma cu un an de zile, directorul CIA a mentionat ca SUA si aliatii sai au ucis mai mult de 5.000 de membri Al-Qaeda in intreaga lume. Desi este prea devreme sa declari victorie in acest razboi, aceste succese nu sunt neimportante.
A.N.: Unii sustin ca politica SUA in zona Orientului Mijlociu a fost principala cauza a atacurilor. Esti de acord cu aceasta opinie?
B.T.: Nu, lucrul acesta este o prostie. Islamul este in razboi cu non-musulmanii (asa cum cer Coranul si ordinele lui Mohammed) de la crearea sa, in urma cu aproape 1400 de ani. Musulmanii au atacat SUA (va aduceti aminte de piratii barbari?) din primele momente ale crearii sale, acum peste 230 de ani. Islamul este „motivul principal” pentru atacurile musulmane/jihadiste asupra non-musulmanilor, incluzand aici Statele Unite.
a lucrat 21 de ani in CIA, 17 ani fiind petrecuti in strainatate, cei mai multi ca sef de centrala* in 1985, a fondat Centrul pentru contraterorism din cadrul CIA* dupa 11 septembrie 2001, a fost consultant pe probleme de contraterorism si inteligenta al NYPD* a calatorit peste 350.000 de mile in intreaga lume si a pregatit peste 17.000 de ofiteri din domeniul securitatii si din echipele de interventie din SUA, Canada, Europa si Mexic* in prezent este vicepresedinte al Institutului occidental pentru studii de aparare si director al Centrului pentru evaluarea terorismului din cadrul CRA * detine un masterat in Istorie si un doctorat in Drept International al Universitatii din Denver
A.N.: Ce parere ai despre reactia lumii musulmane imediat dupa atacuri?
B.T.: Nu a fost neasteptata. Asa cum am spus, musulmanii sunt in conflict cu non-musulmanii de secole. O victorie recunoscuta, asa cum au fost atacurile de la 11 septembrie, ar fi, bineinteles, sarbatorita in lumea musulmana.
A.N.: Sunt SUA si statele occidentale in razboi cu musulmanii?
B.T.: Din nefericire, nu. Musulmanii sunt in razboi cu SUA, cu Occidentul si restul lumii non-musulmane. In Islam, lumea este impartita in 2 parti: Casa Islamului (lumea musulmana) si Casa Razboiului (care suntem noi, restul lumii).
Islamul este in razboi cu Occidentul si cu lumea. Din nefericire, cea mai mare parte a Occidentului si a restului lumii, cu doar cateva exceptii notabile, nu realizeaza acest lucru sau nu accepta adevarata natura a Islamului, tratand atacurile de razboi islamiste ca si infractiuni criminale de competenta politiei.
A.N.: America sufera inca de pe urma atacurilor de la 11 septembrie? Dar restul lumii mai este afectat?
B.T.: Nu. Impactul fizic si financiar al atacurilor de la 11 septembrie asupra Statelor Unite si a economiei americane a fost doar o lovitura minora. Asa cum a spus odata cineva: intr-un oras cu mii de cladiri, teroristii au daramat sapte; din 8 milioane de oameni, au ucis sub 3.000. Tari care au sprijinit teroristii, precum Afganistanul si Irakul, au suferit mult mai mult decat SUA si aliatii lor.
Islamul, cea mai mare amenintare la adresa SUA
A.N.: Cine-i sponsorizeaza pe teroristi: persoane individuale, banci, companii sau state anume? De unde vin toti bani necesari operatiunilor teroriste?
B.T.: Musulmanii ii finanteaza pe teroristi. Organizatiile caritabile sunt unul dintre cei cinci stalpi de rezistenta ai Islamului si o optime din toate donatiile trebuie sa mearga la jihad. Petrolisti musulmani bogati si oameni de afaceri, state precum Iran, Arabia Saudita, Siria, Pakistan si multe altele – toti sprijina teroristii intr-o masura mai mare sau mai mica. Si, bineinteles, chiar ben Laden este milionar. Celalalt mare stat suporter al terorismului, Iranul, are si el miliarde obtinute din afacerile cu petrol.
A.N.: A fost buna ideea de a declara razboi terorismului?
B.T.: Declararea razboiului impotriva dusmanului ar fi fost o idee buna. La fel, declararea razboiului impotriva tarilor care sprijina terorismul, precum Afganistan, Pakistan, Irak, Iran, Libia, Siria si Arabia Saudita ar fi fost adecvata. Declararea unui razboi impotriva terorismului a fost pur si simplu prosteasca. Terorismul este o tactica, la fel ca blitzkrieg sau atacurile kamikaze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nu se declara razboi impotriva unor tactici ci a celor care utilizeaza acele tactici si sustin atacurile. La fel ca in cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand noi am declarat razboi impotriva Germaniei si Japoniei, nu impotriva blitzkrieg-ului si atacurilor kamikaze.
A.N.: Ce crezi despre operatiunile militare care au fost declansate in Afganistan dupa atacurile de la 11 septembrie? Au fost ele justificate?
B.T.: Bineinteles, au fost perfect justificate si incununate de succes. Afganistan a oferit adapost Al Qaeda si aliatilor sai talibani. Acestia au fost scosi din Afganistan si distrusi, foarte rapid si cu relativ putin efort. La fel s-a intamplat si cu indepartarea regimului terorist a lui Saddam Hussein in Irak.
Necazurile din Irak si Afganistan au inceput odata cu ideea de crearea a unei natiuni, ideea ca o alianta occidentala ar putea schimba natura unui popor islamic si ar putea realiza structuri democratice in societati opuse democratiei in mod aproape universal. Dar aceasta este o chestiune separata de cea a luptei impotriva teroristilor.
A.N.: Crezi ca SUA sunt mai bine protejate in prezent? Putem spune ca suntem mai in siguranta in acest moment?
B.T.: Da, categoric. In primul rand, astazi sunt cateva mii de teroristi mai putin in lume decat inainte de 11 septembrie. In al doilea rand, cea mai mare parte a globului este mult mai constienta de amenintarea terorismului si a luat masuri de securitate impotriva acestor amenintari. Chiar daca n-au inteles inca natura razboiului purtat impotriva lor.
A.N.: Care crezi ca este cea mai mare ameintare la adresa SUA?
B.T.: Cu cei 1,5 miliarde de aderenti, Islamul este cea mai mare amenintare ideologica la adresa SUA si a lumii non-musulmane. Cu toate aceastea, Islamului ii lipseste, in cea mai mare parte, puterea de a intreprinde altceva decat atacuri minore impotriva unor hoteluri sau a sistemelor de transport.
Insa daca regimul terorist din Iran obtine arme nucleare sau daca liderii seculari ai Pakistanului ar pierde controlul asupra armelor lor nucleare, atunci gravitatea amenintarii ar creste in progresie geometrica.