HomeDIVERSEBrokerii cer scaderea impozitelor pe castigurile obtinute pe piata de capital

Brokerii cer scaderea impozitelor pe castigurile obtinute pe piata de capital

Asociatia Brokerilor a transmis vineri catre toti membrii Parlamentului propuneri de modificare a proiectului de Cod Fiscal, inclusiv partea tehnica de modificare a textului de lege, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei.

Brokerii cer impozitarea cu 1% a castigurilor obtinute pentru detineri mai vechi de un an si 5% pentru detinerile sub un an sau adoptarea pentru o perioada determinata, de 4-5 ani, a unei cote de impozitare unice minimale, de pana la 1%, sau chiar zero, dupa modelul utilizat de alte tari.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor a declarat pentru HotNews.ro ca impozitul de 16% pentru castigurile obtinute din vanzarea actiunilor detinute de mai putin de un an de zile este unul recent, aplicat anul acesta si ca inainte impozitul era de 1%. Chiar si in aceste conditii, Paul zice ca a cerut Ministerului Finantelor sa nu schimbe Codul Fiscal.

“Impozitul de 16% pentru castigurile obtinute din vanzarea actiunilor detinute de mai putin de un an de zile este recent, de anul acesta. Inainte era 1% indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Chiar si cu 16% eram de acord. Noi am cerut sa nu se faca modificari la Codul Fiscal. Varianta de acum este inacceptabila.

Am facut doua propuneri si speram sa ne facem auziti, in conditiile in care in alte tari cota de impozitare este zero”, a declarat Paul.

Asociatia Brokerilor propune adoptarea unei politici fiscale de incurajare a pietei de capital, in special a investitiilor pe termen lung, fie prin varianta impozitarii cu 1% a castigurilor obtinute pentru detineri mai vechi de un an si 5% pentru detinerile sub un an, fie prin adopatarea pentru o perioada determinata, de 4-5 ani, a unei cote de impozitare unice minimale, de pana la 1%, sau chiar ZERO, dupa modelul utilizat de alte tari.

“Un impozit zero, de incurajare, este prevazut deja in Codul Fiscal pentru veniturile obtinute din vanzarea obligatiunilor municipale, valori mobiliare tranzactionabile la Bursa de Valori Bucuresti, instrumente prin care zeci de municipalitati din Romania au atras fonduri de pe piata de capital pentru finantarea de proiecte.

Catre finele celor 4-5 ani, pe baza analizei evolutiei bursei si a rezultatului aplicarii acestei politici, tinand cont si de practica internationala, se va putea stabili strategia pentru urmatoarea perioada”, se arata in comunicatul de presa.

In prezent investitorii bursieri platesc un impozit de 1% pentru castigurile obtinute din vanzarea actiunilor detinute de mai mult de un an de zile si un impozit de 16% pentru cele vandute in mai putin de un an. Proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal elimina cota de 1% si generalizeaza impozitul de 16%.

Pe langa aceasta, proiectul mai prevede si o plata anticipata de 5% din valoarea fiecarei tranzactii. Proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal a fost aprobat recent de Guvern si va fi discutat in Parlament, urmand sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007.

Tot la sfarsitul lunii trecute, mai multi investitori bursieri au protestat public impotriva masurii de delistare a companiilor, facuta de CNVM, fata de unele modificari la Codul Fiscal ca si fata de impunerea unui prag de detinere a 1% din actiunile SIF.

Daniel Iancu, unul dintre investitorii care au protestat la sfarsitul lunii mai, a declarat pentru HotNews.ro ca propunerile Asociatiei Brokerilor sunt binevenite.

“Ca si investitor bursier cred ca propunerile Asociatiei Brokerilor sunt bune, in sensul ca incurajeaza piata de capital. Am si obosit sa vorbesc pe problema asta. Masura Guvernului este prematura. Executivul ar trebui sa se ocupe de dezvoltarea acestei piete si asa firave, sa atraga investitori decat sa vina cu astfel de impozite”, a declarat Daniel Iancu.

HotNews.ro, A.V., 09 iun 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read