HomeDIVERSEBerlusconi ofera 5 miliarde de euro pe postul german de televiziune ProSieben

Berlusconi ofera 5 miliarde de euro pe postul german de televiziune ProSieben

Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru italian, ar putea lansa o oferta de preluare in valoare de 5 miliarde de euro pentru ProSiebenSat1, cea mai mare companie de televiziune comerciala din Germania.

Interesul exprimat de politicianul si mogulul italian din sectorul media reprezinta cea mai recenta dintr-o serie de incercari de extindere in Europa dupa ce acesta a fost obligat sa demisioneze din pozitia de prim-ministru in luna aprilie.

Surse din apropierea Mediaset, puternica firma de media a familiei Belusconi, au declarat ca grupul italian intentioneaza sa ofere in jur de 30 de euro pe actiune grupului de opt investitori privati care controleaza compania germana de televiziune, scrie Financial Times.

Mediaset a declarat ca boardul sau va decide marti, in momentul in care vor fi discutate rezultatele pe trimestrul trei, daca va depune oferta pentru un pachet majoritar in cadrul ProSiebenSat1, consultanti fiind Morgan Stanley si J.P. Morgan.

In cazul in care va fi incheiata, aceasta tranzactie ar duce la crearea uneia dintre cele mai mari si mai profitabile companii de televiziune comerciala din Europa, reprezentand in acelasi timp prima preluare a unei companii comerciale germane de top de catre o rivala straina.

In urmatoarele saptamani este asteptata o ofera neangajanta, spun sursele familiare cu situatia, surse care avertizeaza in acelasi timp ca nu s-a finalizat nimic, inca.

Mediaset a confirmat recent ca ar putea depune o oferta, in timp ce ProSieben a refuzat sa comenteze.

Valoarea actiunilor ProSiebenSat1 a crescut vineri cu 4,4% inainte de a reveni pana la 23,83 euro, in crestere cu 3,0% la bursa din Frankfurt.

Actiunile Mediaset au avansat cu 0,65% pana la 8,805 euro.

Haim Saban, miliardarul american care conduce grupul de opt investitori ce controleaza ProSiebenSat1, a achizitionat compania germana de televiziune in 2002, dupa prabusirea imperiului magnatului media Leo Kirch, fostul proprietar a companiei.

La acea vreme, se parea ca Berlusconi, care detinea 2,4% in cadrul grupului lui Kirch, ar fi fost interesat sa preia compania, lovindu-se insa de o opozitie politica din Germania. Totusi, din cauza ca Berlusconi nu mai este la putere, s-ar putea ca opozitia respectiva sa fi slabit.

Vestea privitoare la interesul reinnoit al lui Berlusconi pentru ProSieben apare la doua saptamani dupa ce s-a aflat ca German Media Partners, grupul de investitori ce controleaza compania, incearca sa-si vanda pachetul majoritar de 88%.

Pe langa Saban, German Media Partners include Providence Equity Partners, Bain Capital, Hellman & Friedman, Thomas H. Lee Partners, Quadrangle Group, Alpine Equity Partners si Putnam Investments.

ProSiebenSat 1 s-a aflat in vizorul mai multor grupuri, printre care Apax, Texas Pacific Group, Kohlberg Kravis Roberts si Permira, care detin impreuna SBS, o companie de televiziune cu sediul in Luxemburg, si CVC.

In ianuarie, Axel Springer, grupul german de publishing, a incheiat un acord de achizitionare a ProSiebenSat1 de la GMP in schimbul a 4,2 miliarde de euro, dar a fost obligat sa se retraga dupa ce autoritatile s-au pronuntat impotriva tranzactiei pe motive de concurenta. Se spune ca proprietarii companiei germane se asteapta la o oferta mult mai mare, argumentand ca firma s-a extins considerabil de la incercarea esuata a Springer.

In septembrie, ProSiebenSat1 a achizitionat un pachet de 30% in cadrul site-ului MyVideo.de, echivalentul german al YouTube, in schimbul unei sume care nu a fost facuta publica.

ProSiebenSat1 este considerata drept o tinta strategica de catre proprietarii de canale de televiziune din Europa care doresc sa creeze un grup paneuropean care sa rivalizeze cu RTL.

Interesul lui Berlusconi fata de ProSieben

In 2002, Berlusconi este interesat sa preia compania germana, dar se loveste de o opozitie de natura politica din Germania

Obligat sa demisioneze din functia de prim-ministru, Berlusconi incearca sa-si extinda puternica firma de media in Europa

Ar putea inainta o oferta de 5 miliarde de euro pentru ProSieben grupului de opt investitori care controleaza compania

In urma tranzactiei ar lua nastere una dintre cele mai mari si profitabile companii de televiziune comerciala din Europa

Board-ul Mediaset va lua o decizie cu privire la oferta marti, cand se vor discuta rezultatele pe trimestrul trei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read