HomeDIVERSEBazele Google Adwords

Bazele Google Adwords

Google este unul dintre cele mai populare chestii de pe internet. Dupa cum stiti, domina terenul motoarelor de cautare. Conform unui studiu recent realizat, Google este acel motor de cautare, care genereaza mai mult de 70% din totalul clickurilor catre sit-urile cautate prin motoare.

In acelasi timp Google este cel care a inventat modul prin care marketing-ul pe internet poate sa ajunga pe un alt nivel. Din cauza ca domina piata, a putut sa creeze sistemul numit pay-per-click, adica plata dupa numarul clickurilor, care tinteste proprietarii sit-urilor.

Ce este Google Adwords?

Google Adwords este una dintre cele mai promitatoare oportunitati de a face reclama pe internet. Dupa cum am spus si mai sus, este un sistem numit plata dupa click-uri (pay per click), care face reclama contextuala sit-urilor dupa cuvintele cheie care au cea mai inalta valoare licitata pentru anumite cuvinte sau fraze cautate.

Daca faci o cautare pe Google si te uiti la pagina cu rezultate, o sa observi o sectiune de obicei pe partea dreapta sus a paginii numit “Anunturi Google”, “Sponsored links” sau “Ads by Google. Acestea sunt anunturile Adwords. Sit-urile respective platesc pentru Google ca sa apara ori de cate ori anumite cuvinte sau fraze sunt cautate.

Licitatia cuvintelor cheie

Sit-urile liciteaza pentru cuvintele lor cheie preferata cind utilizeaza sistemul Adwords. De exemplu, o afacere, care vrea sa vanda laptop-uri de obicei o sa opteze pentru cuvintele “laptop de vanzare”, “notebook-uri ieftine”, etc.

Licitatia in sistemul Google Adwords de a ajunge intre primii pentru care o sa apara anuntul este bazata pe doi factori: rata numita click-trough si suma licitata. Suma licitata depinde in totalitate de cel care liciteaza si depinde de cati bani vrea sa investeasca in campania respectiva.

Licitatia poata sa porneasca de la cateva centi pana la cincizeci de dolari pe click. Cel care liciteaza trebuie sa stie cam cat ar vrea sa cheltuie pe click, pentru ca succesul campaniei depinde de acest lucru. Factorul al doilea este rata de clickuri primite. De obicei primele trei sit-uri care apar in sectiunea “Anunturi Google” sunt cele mai populare.

Pentru Google acest lucre este important deoarece venitul lor depinde de clickuri. Daca sit-ul tau primeste mai multe clickuri, Google primeste mai multi bani, asa ca te pune mai in fata. Aici merge zicala ca “dai un ban dar stai in fata”.

Cum sa incepi cu Adwords?

Daca te gandesti sa folosesti sistemul Google Adwords pentru a face reclama sit-ului tau, poti sa incepi prin a citi ghidul si termenii si conditii direct de pe sit-ul Google. Sunt cativa pasi la care am putea sa ne uitam putin.

Primul pas este crearea unui cont. Google te va conduce prin acest proces. Dar sunt cateva lucruri pe care trebuie sa iei in considerare cind creezi contul. Trebuie sa ai in minte diferitele strategii pe care vrei sa folosesti chiar la alegerea cuvintelor cheie si combinatia acestora pentru a maximiza efectul campaniei.

In acelasi timp trebuie sa tintesti piata cea mai potrivita prin alegerea limbii si a tarii in care vrei ca anunturile sa apara. Daca vinzi produse tintite pentru tara ta (sa zicem din cauza exportului sau transportului) este bine sa alegi zona respectiva. Daca nu, risti sa primesti clickuri de la oameni care nu sunt interesate de oferta ta, ceea ce inseamna ca ai aruncat banii dati pe clickurile respective pe geam.

Anunturile

Google va cere de la cel care vrea sa publice anuntul ce anume vrea sa puna in acel anunt. Anuntul trebuie sa contina un titlu si textul anuntului. Titlul este compus din maxim 25 de caractere iar textul anuntului din doua randuri a cate 35 de caractere fiecare.

Provocarea reala in realizarea anuntului pentru Google Adwords este atragerea efectiva a clientilor si convingerea lor de a da click.

Linkurile

Cand un posibil client da click pe anuntul Google, scopul nostru esta sa ajunga pe sit-ul nostru. Linkul din anuntul Adwords nu trebuie sa fie pagina principala a sit-ului nostru, dar neaparat trebuie sa fie o pagina unde o sa gaseasca informatia pantru care a dat click. Lincul poate sa fie tintita direct catre sectiunea de produse a sit-ului.

Aceste informatii sunt numai cateva dintre informatiile de baza legate de Google Adwords, dar cred ca te ajuta sa incepi o campanie publicitara de succes. Dar daca vrei ca aceasta campanie sa fie perfecta, sa faci timp si studiaza toate aspectele
sistemului.

© Emil Gocsi
Marketing pe net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read