In luna octombrie, rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a sporit cu circa 2,416 miliarde de euro, ajungind la 21, 151 miliarde de euro. Cresterea se datoreaza in primul rind incasarii sumei de 2,21 miliarde euro, obtinute in urma privatizarii Bancii Comerciale Romane.

Conform BNR, intrarile in valuta in luna octombrie au fost de 2,64 miliarde euro, reprezentind venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului etc.

Iesirile au totalizat 2, 28 miliarde euro, reprezentind plati rate si dobinzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare.

Rezerva de aur se mentine la 104,7 tone si este evaluata, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, la circa 1,59 miliarde euro, in usoara scadere fata de luna precedenta.

In aceste conditii, rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) se situeaza la peste 22,74 miliarde euro.

Pina la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 130 milioane euro.

HotNews.ro, M.C., 02 nov 2006

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.