HomeDIVERSEAsta-i regula

Asta-i regula

‘Nu o baga in gura!’ ‘Nu o atinge!’. Vietile noastre au inceput cu reguli, iar acestea se inmultesc pe masura ce crestem.

Dupa ce am invatat sa merg, azueam ‘Nu fugi prin casa!’. Dar odata, mama a fugit. De fapt, fugea dupa mine si sora mea cu un pistol de apa, dar era mama care a cazut si si-a lovit piciorul de masa. Atunci am auzit pentru prima data ‘Fa ceea ce iti spun, nu ceea ce fac.’

‘Nu vorbi cu gura plina’ ‘Nu pune cotul pe masa’ ‘Intreaba pe cineva sa ti-o da, nu iti intinde mana dupa ea’. Trebuia sa ne gandim la atatea lucruri in timp ce mancam tot ce aveam in fata.

Cand ma duceam la scoala mi se spunea ‘Joaca-te frumos’ ‘Imparte lucrurile cu altii’ ‘Coloreaza in interiorul liniilor’. Evident, Picasso nu trebuia sa urmeze acea regula.

‘Nu vorbi daca nu esti intrebat’ ‘Copii ar trebui sa fie vazuti nu sa fie ascultati’ – nu si in secolul 21. Din pacate, astazi copii sunt cei care fac regulile.

Unde erau regulile cand eram o mama tanara? Unde erau instructiunile pentru cresterea unui copil? Erau instructiuni doar pentru ansamblarea patutului sau pentru folosirea incalzitorului de biberon.

Cei care spun ca regulile sunt facute ca sa fie incalcate nu au avut niciodata adolescenti. Incerci sa-i inveti ca regulile ii protejeaza, ceea ce nu este un lucru usor, deoarece politicienii si avocatii sunt mereu la televizor pentru ca au incalcat regulile.

Ca si adult urmez regulile drumului – in majoritatea cazurilor. Pavlov si-a antrenat cainii sa saliveze cand suna clopotelul. Soferii sunt antrenati sa opreasca la semafor, sa nu treaca de limita de viteza, sa semnalizeze cand schimba banda. Oamenii sunt antrenati dupa sunetul masinei politiei.

Cred ca urmez regulile. Sunt un exemplu pentru copii, deoarece cred ca urmand regulile altora, ei imi vor urma regulile proprii. In ciuda acestui fapt, fiului meu mai mic ii place sa spuna despre cartile tehnice ale obiectelor ca sunt de fapt carti cu reguli.

Bine, nu urmez fiecare regula, de accea unele fisiere din calculator imi pot aparea la emisiunea ‘Obiecte Pierdute’.

Cuvantul regula provine din cuvantul a regla. Dar americanii nu sunt reglati, ei sunt guvernati. In locul regulilor ar trebui sa avem ‘guvernari’. Considerand modul in care ne fuctioneaza guvernul, am avea multe motive sa intrebam ce inseamna regulile pentru ei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read