Aproape 90% dintre elevii din România vor face ora de religie, arată centralizările făcute de Ministerul Educaţiei în ultima zi în care părinţii au putut alege dacă vor sau nu această materie în orarul copiiilor. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că Biserica Ortodoxă Română (BOR) este un fel de corporaţie – pe care a numit-o „godporaţie” – care creează obişnuinţe de consum de la vârste fragede, pentru a avea clienţi mai târziu.

54fa13f5682ccf0c202c844e

Vineri, ultima zi în care părinţii au putut alege dacă vor sau nu religia în orarul copiiilor, până la ora 18.00 au fost înregistrate peste două milioane de cereri, în condiţiile în care aproximativ 2,3 milioane de elevi pot avea această disciplină în orar. Acest lucru înseamnă că aproape 90% dintre elevii români vor studia această materie.

În şcolile din România, religia face parte din trunchiul comun, este predată la toate clasele, de la cea pregătitoare, până la liceu. Invitat în emisiunea „Jurnalul de seară”, de la Digi24, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre agitaţia care s-a creat în jurul acestui subiect în ultimele zile.

„Toată această agitaţie a apărut din cauza sperieturii BOR. Dânşii s-au speriat că o să le scadă numărul de clienţi pe viitor. Ca orice corporaţie, godporaţia asta (god înseamnă dumnezeu în limba engleză, n.r.), BOR, ce face? Creează obişnuinţe de consum de la vârste fragede, pentru a avea clienţi mai târziu. Aici nu este vorba de religie, asta este manipularea. E vorba de rit! Este vorba de a te duce la biserică, este vorba de a te închina, este vorba de a-i acorda preotului un statut privilegiat în societatea românească, este vorba de a face donaţii către biserică, de a da preotului care îţi vine de Crăciun şi de Paşte şi de alte zile sfinte în casă, de a-i da “dreptul”. Ştie toată lumea cum se face asta. E vorba de a îşi menţine aceste mecanisme de făcut bani Biserica Ortodoxă Română”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Nu este nicio problemă să se studieze religia în şcoală, chiar de la clase mici, atâta vreme cât ea nu vine în contradicţie cu toate celelalte discipline studiate în şcoală. Toate celelalte discipline se bazează pe argumentaţie, pe demonstraţie, pe date şi fapte, inferenţe logice, în vreme ce religia este o colecţie de apoftegme, o colecţie de ziceri. Religia nu demonstrează nimic, nu se bazează pe niciun fel de fapte şi doreşte să crezi ceea ce ţi se spune, nimic altceva. Virtutea principală este să crezi”, a mai spus jurnalistul.

„Cum poate să fie util unui copil care creşte în societatea noastră – o societate, îi spunem, democratică, a statului de drept în care principiul fundamental este că nicio persoană, nicio instituţie, nici măcar poporul român nu este atotputernic. Există întotdeauna o compensaţie prin care respectiva entitate nu este atotputernică şi ăsta este principiul fundamental al democraţiei – și ni se spune că există un personaj, numit Dumnezeu, care este atotputernic. I se spune copilului. Păi cum vine asta?”, a completat C. T. Popescu.

C. T. Popescu: “Biserica este o structură nedemocratică, se aseamănă cu structurile totalitare comuniste”

Cristian Tudor Popescu este de părere că habotnicii, credincioşii practicanţi, ar fi dispuşi să-l voteze pe Nicolae Ceauşescu drept preşedinte al României, dacă fostul lider comunist ar învia.

„S-a mai spus că au fost comuniştii, că au umplut pereţii cu tablourile lui Ceauşescu. Acum am dat tabloul cu Ceauşescu la o parte, am pus icoana şi, deci, e vorba de a contracara comunismul ateu. Vă rog, faceţi un sondaj, televiziunea Digi24, câţi dintre cei care sunt credincioşi practicanţi, sunt chiar habotnici – cei care se duc să se adape cu apă sfinţită la PET, cei care se duc la moaşte, să pupe moaştele, unii chiar să le lingă, probabil ca să aibă efect mai puternic, toate personajele astea – veţi găsi mulţi inşi care l-ar vota pe Nicolae Ceauşescu, dacă ar învia aidoma lui Iisus Hristos. L-ar vota pentru Preşedinţia României peste 50%”, a mai spus scriitorul.

„Biserica este o structură nedemocratică, este o structură cu tendinţe totalitare în interiorul ei. Se aseamănă cu structurile totalitare comuniste”, a completat Cristian Tudor Popescu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.