Home DIVERSE 44% dintre europeni spun ca traiesc mai rau in cadrul UE

44% dintre europeni spun ca traiesc mai rau in cadrul UE

0

Aproape jumatate dintre europeni considera ca viata lor s-a inrautatit de cand tara in care traiesc a aderat la Uniunea Europeana.

Este rezultatul unui sondaj de opinie publicat, luni, de cotidianul Financial Times, pe pagina online, cu doar cateva zile inaintea aniversarii, la 25 martie, a 50 de ani de existenta a blocului comunitar.

Potrivit studiului, doar 25% dintre europenii intervievati au raspuns ca simt o imbunatatire a situatiei din tara lor dupa aderarea la UE.

Locuitorii tarilor UE sunt, potrivit sondajului, pe de o parte pesimisti fata de rolul Uniunii pentru tara lor dar, in acelasi timp, nu cred ca le va merge mai bine daca statul in care traiesc s-ar retrage din UE.

Astfel, 22% dintre respondentii din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania cred ca le-ar fi mai bine in afara Uniunii, fata de 40% care considera ca le-ar merge mai rau.

Pe de alta parte, multi cetateni europeni asociaza UE cu birocratia.

Discutii pe Constitutia europeana

La aniversarea a 50 de ani de la formarea UE, care se va sarbatori in 25 martie la Berlin , presedintia germana are pe agenda reinnoirea discutiilor privind Constitutia europeana.

Cancelarul german, Angela Merkel, vrea sa foloseasca prilejul aniversarii pentru a introduce in asa-numita “declaratie de la Berlin”, angajamente privind Constitutia europeana. Marea Britanie, Cehia si Polonia se opun insa.

Merkel vrea sa propuna o versiune mai concentrata a Tratatului european, respins de francezi si olandezi la referendumurile din 2005, cu obiectivul de a fi ratificat pana in 2009.

Referitor la Constitutia europeana, sondajul de opinie publicat de Financial Times arata ca 35% dintre respondenti cred ca aceasta va avea un impact pozitiv asupra tarii lor, in timp ce 27% afirma contrariul. Cei mai pesimisti sunt britanicii.

HotNews.ro, C.N.A., 19 mar 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.