HomeSanatateUleiul de catina

Uleiul de catina

Catina este un arbust cu proprietati uimitoare ce creste in palcuri in zone litorale sau de munte insorite in special acolo unde exista formatiuni salinifere. Este foarte rezistent la inghet si la seceta evidentiind astfel proprietatile sale extraordinare si numarul mare de beneficii.

Compozitia acestui ulei ajuta in lupta cu cancerul, favorizand cresterea imunitatii organismului, inhiband dezvoltarea celulelor canceroase. Are de asemenea proprietati antioxidante si de reducere a colesterolului si a stresului datorita licopenului, cel care da si culoarea portocalie fructelor de catina. Quercitina este o alta substanta prezenta in fructele de catina si si are efect analgezic, antiasmatic si antibacterian, uleiul de catina fiind astfel recomandat in caz de faringite, psoriazis si gastrite.

catina1 Uleiul de catinaUn alt mare plus al uleiului de catina este faptul ca amelioreaza boli ale sistemului cardiocerebrovascular. Catina contine in jur de douazeci de tipuri de acizi grasi nesaturati, care reprezinta substante active ce scad nivelul grasimilor din sange, scad vascozitatea sangelui, reduc cantitatea de colesterol din sange, amelioreaza angina pectortala, imbunatatesc circulatia cerebrala, tonifica creierul, inlatura durerile de cap si cresc cantitatea de sange care circula la nivel coronarian.
Uleiul de catina contine de asemenea si cantitati mari de vitaminele A si E (uleiul de catina este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E). Vitamina E este foarte importanta in cazurile de astenie avand efect de intinerire a organismului, sustine activitatea sistemului nervos, aducand tonusul fizic si psihic organismului. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii. Printr-un tratament de 2-3 luni cu ulei de catina se poate ajunge la relansarea activitatii glandelor sexuale.

Uleiul de catina este folosit cu succes si in durerile de gat, elimina parazitii intestinali, ajuta la refacerea epiteliului renal si intestinal. Catina si produsele din catina contribuie si la intarirea sistemului osos, incetinirea proceselor de imbatranire, prevenirea aparitiei cancerului (datorita continutului mare de beta caroten, principii amare, arginina serotonina, SOD care este de 4 ori mai mare decat la Ginseng) si readucerea poftei de viata. Fructele de catina si uleiul de catina sunt situate in categoria celor mai puternice vitaminizante din flora tarii noastre. Fortifica si revigoreaza organismul fiind util persoanelor care se confrunta frecvent cu raceli, gripe, senzatii de slabiciune, apatie. Aduce organismului un bogat aport de vitamine C, E, A, B1, B2, B3, P si substante minerale. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decat in piersica, de 20 de ori mai mare decat in marul paduret, de 80 de ori mai mare decat in rosie, de 200 de ori mai mare decat in strugure. Catina mai este denumita tezaurul de vitamina C sau regina vitaminei C.

Un rol de exceptie s-a remarcat in stoparea unor afectiuni oculare precum hemeralopie, prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta.

Pentru uz extern se foloseste ca si tratament local in cazuri de eczeme, bolilor de piele care se agraveaza la frig, arsurilor termice si chimice, degeraturilor, psoriazisului, ranilor cu vindecare lenta.
Consumul uleiului de catina are rol de protectie a epidermei si mucoaselor de actiunea nociva a unor radiatii (amelioreaza chimioterapia) si radiali liberi si ajuta in vindecarea unor boli precum psoriazis si Zona Zoster. Intareste sistemul imunitar si creste rezistenta la efort fizic si intelectual. Uleiul de catina are efect neurotonic dar si sedativ asupra sistemului nervos, fiind util in insomnii, neurastenie, nevroze, stari depresive sau anxioase si epuizare nervoasa. Imbunatateste activitatea intelectuala marind capacitatea de memorare si de concentrare, stimuland dorinta de efort intelectual. Datorita cresterii rezistentei la agentii patogeni, creste si rezistenta la efort. Energizant puternic, da rezultate rapide in recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Scade durata de convalescenta dupa boala.
catina2 Uleiul de catina

Beneficiile uleiului de catina se fac simtite si pe partea de cosmetica, reprezentand o componenta de baza a cremelor antirid si nutritive, a gelurilor si lotiunilor de protectie si intretinere pentru toate tipurile de ten. De fapt uleiul de catina este este singurul produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.

Uleiul de catina este folosit la numeroase produse cosmetice cum ar fi samponul al carui extract de catina, o polivitamina naturala, contribuie la mentinerea sanatatii parului si a pielii, indeparteaza matreata si stimuleaza regenerarea tesuturilor. Acestora li se alatura sapunurile, balsamurile de buze, lotiunile de curatare a tenului bifazice, etc. Mai este folosit si pentru cremele cicatrizante care ajuta la plagi infectate, rani, arsuri, escare si ulceratii ale pielii contribuind la cresterea elasticitatii pielii. Continutul bogat in vitamine al uleiului de catina: provitamina A, vitamina E si vitamina F (vitamina pielii), asigura mentinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii. Uleiul de catina pentru prepararea diferitelor unguente care ajuta la egenerare tisulara, in afectiuni ale pielii: eriteme, eczeme, deshidratare, rani cu vindecare lenta, arsuri, ulceratii si alte tipuri de leziuni.

Uleiul de catina este folosit in tratamentul unor afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, alergii, diaree, urticarie si reumatism, afectiunile neuroendocrinologice, hepatice si alcolism.

Coenzima Q10 se regaseste si ea in uleiul de catina fiind un supliment nutritiv destul de folosit datorita calitatilor sale nu numai in industria medicamentelor dar si in industria cosmeticii. Ea are actiune antioxidanta, incetineste procesul de imbatranire a organismului, imbunatateste proprietatile reologice ale sangelui, creste contractilitatea miocardului si a muschilor striati, antiaritmica, antiaterosclerotica, imunomodulatorie, contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, amelioreaza functia reproductiva, energizarea celulara, vitaminizanta, antianemica, antiiflamatorie, detoxifianta, creste rezistenta la efort.

 Mod de administrare:

Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
Ca tratament al diferitelor boli:
– boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig – are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.
– sensibilitate la frig, anemie – se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
– impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana – se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, napraznic, ginseng, ginseng indian).
Actiuni externe:
– herpes, papiloma – in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
– arsuri, arsuri chimice – anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
– tumori exteriorizate – se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor, protejeaza partile corpului care sint cele mai expuse frigului, adica fata, mainile si picioarele.

Toate componentele fructelor de catina si implicit ale uleiului de catina (flavonoide, substante volatile, substante antisaponificare, sistosterili, minerale, microelemente, aminoacizi esentiali, 8 tipuri de caroten, vitaminele E, A, K, B2, B6, C, carotonoizi, substante anticanceroase, etc) il fac un ajutor de nepretuit pentru fiecare dintre noi. Efectele sale multiple il situeaza pe locul celor mai bune remedii pe care e bine sa le avem la indemana oriunde am fi.

cat1 Uleiul de catina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read