HomeSanatateTurmericul

Turmericul

Originar din Asia de sud est, turmericul, sau curcuma este o planta ce se cultiva de mai bine de 200 ani. India este in prezent cel mai mare producator, circa 80% din productia mondiala.Se mai cultiva în America de Sud, Indonezia si sporadic în Africa.

tur 224x300 TurmericulEste o planta perena, cu o tulpina dreapta ce sustine 2-3 ramuri mai subtiri ce pot ajunge la 90-100 cm inaltime. Frunzele sale de pe ramuri sunt eliptice sau lanceolate, de culoare verde, mai intense pe partea superioara si au o latime de 8-12 cm si o lungime de circa 30-40 cm. Inflorescenta este cilindrica, de 10-15 cm lungime, florile fiind albe la varful inflorescentei si verzi la inceputul ei. Semintele sunt produse in capsule, iar numarul acestora depinde de numarul florilor feritilizate. Florile sunt galbene si se aseamana cu ale liliacului. In pamant, radacina este formata dintr-un rizom principal din care se dezvolta ramuri primare, din acestea ramuri secundare, putand aparea chiar si ramuri tertiare.Rizomul sub forma de tubercul seamana cu ghimbirul (face parte din aceeasi familie).
Radacinina are coloarea care variaza intre portocaliu inchis, galben pal sau galben rosiatic.
Se foloseste radacina (rizomul), proaspata sau uscata. La noi in tara se comercializeaza aproape exclusiv sub forma de pudra.

În bucataria orientala, praful de turmeric (curcuma) se adauga în timpul procesului de prajire sau la începutul celui de fierbere al preparatelor curinare. Are un miros asemnator cu cel al ghimbirului, dar are aroma mai puternica si este mai picanta. Este cel mai important ingredient din amestecul de curry. Asiaticii folosesc acest condiment pentru preparatele din carne slaba, respectiv la cele de baza de pui, peste, fructe de mare, dar si pentru mancarurile din orez, paste, supe sau sosuri. Poate fi folosita ca înlocuitor mai ieftin al sofranului (cel mai scump condiment).

Turmericul permite conservarea prospetimii, gustului si a valorii nutritive a alimentelor, motiv pentru care in ghiveciurile indiene in care se folosesc diverse legume fierte impreuna, in mod miraculos se simte gustul si mirosul fiecarei legume in parte, iar combinatia este una foarte reusita.
Turmericul este un condiment folosit in special in bucataria indiana. Folosit in cantitati mici, asigura un gust exotic si o culoare minunata orezului, carnii de pui si pestelui alb.

De asemenea, poate fi folosit si drept colorant alimentar natural, o jumatate de lingurita de turmeric ofera o culoare aurie cozonacilor sau a painii.
Turmericul are si calitati medicinale bine cunoscute de foarte mult timp de catre indieni, fiind antiseptic, antioxodant, cicatrizant si dezinfectant. In India este folosit si la prepararea mastilor de frumusete pentru vitalizarea si revigorarea pielii, dar si pentru stimularea circulatiei sangelui, imbunatatirea digestiei.

turme 300x211 TurmericulBeneficii:
Artrita reumatoida
Turmericul are puternice efecte antioxidante ce se materializeaza prin neutralizarea radicalilor liberi din organism cauzand grave distrugeri celulare. In artrita, radicalii liberi sunt responsabili de durerile provocate de inflamarea articulatiilor si de eventualele daune provocate acestora.

Efecte antiinflamatorii
Turmericul are efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale medicamentelor pe baza de fenilbutazon si hidrocortizon. Spre deosebire de aceste medicamente care pot cauza efecte adverse serioase, turmericul nu este toxic.
Boala Alzheimer
Stiinta a demonstrat ca turmericul ofera protectie impotriva bolilor neurodegenerative. De exemplu, s-a remarcat ca in tarile in care turmericul este un condiment intens utilizat, prezenta acestor afectiuni este foarte redusa. Rolul curcuminului consta in determinarea producerii de bilirubina antioxidanta care protejeaza creierul de deteriorarea cauzata de radicalii liberi.
Boala inflamatorie intestinala
Turmericul este folosit ca un tratament eficient, ieftin si bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intesinului (boala Crohn sau colite ulcerative) datorita efectelor antioxidante coroborate cu abilitatea de a inhiba unul dintre agentii majori (NF kappa-B) ai inflamatiei celulare.

turme1 300x249 TurmericulDiabet
Turmericul determina stabilizarea nivelului glicemiei, avand efecte hipoglicemice. Proprietatile antidiabetice ale turmericului sunt mai pronuntate in combinatie cu alte ierburi cu specific medicinal.

Fibroza chistica
Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca una din afectiunile impotriva carora lupta turmericul lupta impotriva fibrozei chistice, o boala ce afecteaza plamanii si poate cauza infectii fatale.
Prevenirea cancerului la colon
Efectul antioxidant al curcuminului protejeaza colonul de radicalii liberi ce deterioreaza celulele la nivelul ADN-ului. De asemenea, curcuminul ajuta la distrugerea celulelor care deja au suferit mutatii, impiedicand raspandirea acestora in organism. Un alt mecanism prin care turmericul previne aparitia cancerului este inhibarea sintetizarii proteinei considerate a fi vitala in formarea tumorilor. Turmericul reduce riscul dezvoltarii leucemiei, previne si combate cancerul de colon, de prostata, cancerul pulmonar.
Protejarea ficatului
Cercatarile intreprinse pentru a evalua efectele turmericului asupra abilitatii ficatului de a detoxifica substante chimice xenobiotice (toxice) au dovedit ca exista valente in aceasta directie, insa testarile continua pentru determinarea dozelor si efectelor concrete pe oameni.
Protejarea cardiovasculara
Turmericul previne oxidarea colesterolului in organism, ceea ce impiedica deteriorarea vaselor de sange ce pot genera accidente cerebrale si atacuri de cord, previne si accentuarea arterosclerozei si a afectiunilor cardiace asociate cu diabetul. Prezenta vitaminei B6 in turmeric determina mentinerea in limitele normale a nivelului de homocistein. Homocisteina este direct corelata cu deteriorarea peretilor vaselor sanguine.

Precautii:
Turmericul nu este un condiment ce provoaca alergii, in mod normal si nu contine cantitati masurabile de oxalati si purine.
Persoanele cu probleme legate de coagularea sangelui ar trebui sa evite consumul de turmericul.
Poate cauza tulburari gastrice, deshidratare si constipatie, daca este consumat in cantitati apreciabile sau in perioade mari de timp. Nu se recomanda persoanelor care sufera de calculi biliari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read