HomeSanatateMacese – Remediu universal

Macese – Remediu universal

Este cunoscut inca din timpuri stravechi ca o planta medicinala de mare valoare. Este intalnit in zonele de campie si deal, crescand in tufe ale caror flori sunt de culoare roz. Toamna fructele sunt de culoare rosie-portocalie. Este cunoscut sub numele de trandafir salbatic, ruja, cacadar sau rug.

Fructele de maces – Fructus Cynosbati sunt culese pentru continutul apreciabil in vitamina A, B1, B2 , C (continut bogat), P, K, acid nicotinic ( vitamina antipelagroasa). Ele mai contin zaharuri, acid citric si malic, tanini, pectine etc. Din ele se produce vinul tonic care are proprietatea de a intari organismul. Aportul in vitamina P din preparatele din macese determina mentinerea permeabilitatii si fragilitatii vaselor capilare, precum si normalizarea circulatiei sangelui. Macesele contin 49% apa, 23% celuloza, 21% zaharuri, 3,6% proteine, 3,5% acizi, 2,8% substante minerale. Iar valoarea energetica a fructelor proaspete este de 135 kcal la 100 g. ). Macesele reprezinta si un puternic mineralizant, prin continutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc. Nu mai putin cunoscut este continutul lor de polifenoli, antociani, bioflavonoide, pectina, citrate, acid malic si acid citric, terpenoide, compusi glicozidici, glicozide ale beta-sitosteronului.

Utilizari medicale

Aspecte generale

Macesul este considerat ca facand parte din categoria plantelor panaceu. Bogatia de substante antioxidante, actiunea de potentare antivirala a interferonului le face deosebit de eficace pentru stimularea imunitatii, ele fiind extrem de utile si datorita rolului lor antiinflamator, regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral. In plus, asigura o buna functionare a organelor interne, a sistemului cardiovascular, au un efect antiimbatranire, intaresc circulatia periferica, in anemie accelereaza producerea de globule rosii, combat astenia, regleaza metabolismul calciului si stimuleaza fixarea lui in oase.

mac 300x225 Macese   Remediu universalMacesele au un efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, stimuleaza biosinteza colagenului, a hormonilor steroizi, regleaza nivelul de catecholamina, reduc edemele. De asemenea, pot fi folosite in combaterea alcoolismului si tabagismului. Dar, in primul rand, reprezinta un excelent tonic, antianemic, vitaminizant, mineralizant si revigorant, care creste rezistenta organismului la efort si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica a varstnicilor, a celor slabiti sau aflati in convalescenta. Macesele reprezinta un plus de sanatate.
Se recomanda in special consumul de macese la schimbarile de anotimpuri atunci cand temperaturile variaza brusc si organismul este mai sensibil si slabit. Macesele reprezinta o reala protectie in fata microbilor si a virusilor.
Macesele sunt mai eficiente decat calmantele din farmacie, contra durerilor produse de reumatism.

In primul rand, macesele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor, infuzia putand fi administrata inclusiv sugarilor, cu 30 de minute inainte de alaptare. Le imbunatateste pofta de mancare, favorizeaza dezvoltarea normala a sistemului nervos, previn bolile infectioase si complicatiile acestora, le asigura necesarul de vitamine si minerale.

Macesele reusesc astfel sa stimuleze functionarea tuturor celulelor organismului, jucand un rol important in procesele metabolice fundamentale. Cura cu macese ajuta organismul sa se adapteze mai bine la conditiile de stres, la suprasolicitare, sa reziste mai bine in fata emotiilor negative, sa faca fata furiei, frustrarilor, enervarilor. De asemenea, macesele combat insomniile, dar si somnolenta, migrenele, asteniile, amneziile, nevrozele, anxietatea, oboseala, starea de confuzie mentala si se pare ca sunt de folos chiar si in cazul sclerozei multiple in placi (leuconevraxita) . Datorita contintului crescut de antociani, macesele sunt recomandate si in diabetul de tip 2. Ele au un efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei.

macese1 300x200 Macese   Remediu universalAfectiuni cardiovasculare – Vitamina C, bioflavonoidele si vitaminele din complexul B previn ateroscleroza, ajuta la adaptarea aparatului cardiovascular la conditiile de stres, macesele previn puseele de hipertensiune. Datorita continutului de acizi organici pectici regleaza nivelul colesterolului. Datorita continutului de bioflavonoide si de vitamina C si P, macesele sunt eficiente in combaterea fragilitatii capilare, intarind peretii vaselor de sange, imbunatatind permeabilitatea si elasticitatea acestora si imbunatatind circulatia periferica deficitara. Astfel, dispar si efectele de maini si picioare reci. Macesele reprezinta un adjuvant in cazul arteritei, aterosclerozei, tromboflebitei si a varicelor, reprezentand si un vasodilatator arterial. Astfel, alaturi de fructele paducelului, macesele sunt adevarate campioane in prevenirea cardiopatiei ischemice, a crizelor de anghina pectorala si infarct. Se recomanda, primavara si toamna, cate o cura de o luna de zile cu pulbere de macese. La venirea sezonului rece este utila si o cura de doua luni cu sirop de macese. Eficiente sunt si infuziile si decocturile de macese.

Afectiuni gastrointestinale – Macesele stimuleaza pofta de mancare si digestia, prezinta proprietati astringente, antidiaretice, diuretice, dar si usor laxative, fiind un excelent regulator al digestiei.

Macesele sunt recomandate in caz de gastrite si chiar hemoragii stomacale, crampe, senzatie de voma, intoxicatii, enterocolite, de inflamatie intestinala, dar si pentru eliminarea viermilor intestinali. Se utilizeaza fructele uscate si pulverizate, amestecate cu miere de albine (2 parti fructe si 1 parte miere), care se consuma inainte de mese, pe stomacul gol, cate 2-3 lingurite pe zi.

In cazul intoxicatiilor stomacale se prepara infuzii concentrate, decocturi si pulberi. Contra constipatiei se administreaza cate o jumatate de litru de infuzie de macese indulcita cu miere de mana, bauta dimineata, la trezire, pe stomacul gol. Acizii pectici din compozitia maceselor ajuta la normalizarea florei intestinale si imbunatatesc tranzitul intestinal, avand un efect laxativ de intensitate medie. Interesant este ca decoctul combinat de seminte de macese, cate jumatate de litru administrat zilnic, are efect opus, fiind chiar un adjuvant valoros contra dizenteriei. Contra colicilor abdominali se iau 2 lingurite cu pulbere de macese pe zi, iar contra constipatiei si hemoroizilor se beau cate 2 cani de infuzie din flori de macese pe zi. O infuzie din flori de macese reprezinta un laxativ eficient pentru copii. Se prepara din 10 grame de flori la 250 ml de apa clocotita. Puteti indulci ceaiul cu o lingurita de miere in functie de gust.

macese2 300x198 Macese   Remediu universalAfectiuni hepatobiliare – Macesele au insusirea de a mari secretia biliara si au o actiune benefica in cazul diferitelor afectiuni hepatice, in cazul litiazei si infectiilor biliare, in cazul colecistitelor si a dischineziei biliare.

In cazul colecistitei, a litiazei si a colicilor biliari se administreaza cate un pahar din infuzia combinata de macese, cu 30 de minute inaintea fiecarei mese, in cure de 30 de zile, urmate de cate 10 zile de pauza. Infuzia combinata de macese are efect antiinflamator biliar, impiedica formarea de calculi biliari si previne colicile.

Afectiuni respiratorii – Macesele sunt folosite cu succes si in cazul bolilor respiratorii. Pulberea de macese in cazul febrei, determina scaderea acesteia, dar ajuta sistemul cardiovascular si pe cel nervos sa reziste mai bine si accelereaza vindecarea, asigurand totodata si eliminarea unor toxine din corp. Infuziile, decocturile si tincturile si-au demonstrat eficacitatea in cazul astmului bronsic, gripelor, faringitelor, al racelilor, raguselilor, rinosinuzitei, pneumoniei si chiar a tuberculozei. Asigura cresterea rezistentei la infectiile pulmonare in general. Ceaiul de macese calmeaza tusea si revigoreaza orice organism vlaguit de febra. Ceaiul de macese creste imunitatea si ne pazeste de microbi si de raceala. Cura cu ceai de macese este recomandata mai ales in sezonul rece cand este binevenita si asocierea acestuia cu catina, propolis, polen si miere.

Afectiuni renale si urinareCeaiul de macese are un pronuntat efect diuretic, antiinflamator si calmant asupra mucoaselor tractului urinar, fiind util in cazul inflamarii cailor renale, in cazul insuficientei renale, a edemelor renale, in cazul pierderii involuntare de urina, in caz de cistite, pielonefrite, in cazul formarii calculilor la nivelul rinichilor si a vezicii urinare. Aceste efecte se datoreaza semintelor de maces, care contin substante cu un puternic efect diuretic si care protejeaza rinichii si vezica urinara de infectii,.

Aparatul genital – Macesele sunt utile si pentru oprirea hemoragiilor uterine, in caz de gonoree, dismenoree, leucoree recomandandu-se utilizarea infuziei sau tincturii de macese. In cazul hemoragiilor menstruale, se recomanda cate 6 linguri de pulbere de macese pe zi, prevenind astfel crampele, regularizand activitatea hormonala si compensand pierderile de sange care pot provoca anemie, stari de slabiciune si vertij.

maces Macese   Remediu universal

Articulatii – Cele mai spectaculoase rezultate ale maceselor privesc actiunea lor asupra articulatiilor. Pe plan mondial macesele devin treptat o optiune de tratament, ajungandu-se chiar la inlocuirea antiinflamatoarelor de sinteza, care, precum se stie, prezinta nenumarate efecte adverse.

In cazul artritei reumatoide, osteoartritei, gonartrozei, coxartrozei s-au obtinut rezultate spectaculoase in cadrul unor studii, care a evidentiat nu numai reducerea sau disparitia durerii, dar si o imbunatatire a mobilitatii articulatiilor. Macesele contin o adevarata colectie de substante antioxidante si antiinflamatoare, care impiedica degradarea cartilagiilor din articulatii, ajuta la mentinerea elasticitatii membrelor si a coloanei vertebrale, cresc rezistenta organismului la frig si impiedica aparitia crizelor de reumatism. Consumul infuziei de macese prezinta un extraordinar efect antiinflamator asupra cartilagiilor dintre discurile coloanei vertebrale. Astfel, nu numai ca durerea este diminuata, dar se si imbunatateste flexibilitatea coloanei vertebrale, stopandu-se astfel, procesele degenerative de la nivelul tesuturilor articulare.

Se recomanda o cura de o luna cu o jumatate de litru de infuzie combinata de macese pe zi, la schimbarea anotimpurilor si mai ales la inceputul toamnei si al iernii.

Obezitate – Cercetarile au evidentiat in urma mai multor studii, ca macesele reprezinta o arma eficace impotriva obezitatii. Dupa o cura de doua saptamani s-a constatat o reducere a colesterolului si a zaharului din sange, precum si o inhibare a procesului de depunere a tesutului adipos. S-a observat, de asemenea, si eliminarea unor substante toxice, precum acidul uric. Pentru aceasta se recomanda o cura de 45 de zile cu un litru de infuzie combinata de macese pe zi.

Macesele sunt eficace si in cadrul tratamentelor externe. Se pot aplica comprese sau masaje locale cu decoct de macese atat pentru dureri reumatice, imbunatatirea mobilitatii articulare, cat si pentru psoriazis, contuzii, intepaturi de insecte, cuperoza si diferite dermatoze alergice. In toate aceste cazuri rezultatele obtinute au fost remarcabile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read