HomeSanatateHerpesul genital - diagnostic, simptome, tratament

Herpesul genital – diagnostic, simptome, tratament

Stiai ca poti contacta virusul Herpes simplex prin sex oral cu un partener infectat? Sau prin contact sexual neprotejat cu o persoana aparent sanatoasa?

man-woman-condom__IS470-7

Herpesul genital este o boala cu transmitere sexuala, cauzata de virusurile Herpes simplex tip 1 (HSV 1) sau tip 2 (HSV 2), caracterizata prin aparitia unor vezicule cu lichid in zona genitala, asociate cu senzatie de arsuri si mancarimi ale organelor genitale.

De obicei, herpesul se transmite numai daca persoana infectata trece printr-un episod cu vezicule. Totusi, transmiterea are loc uneori chiar daca persoanele nu prezinta simptome. Poate fi, de asemenea, transmis prin sex oral daca un partener are leziuni de herpes in gura sau pe organele sexuale.

Semnele si simptomele herpesului genital

Semnele herpesului genital sunt urmatoarele:

amorteli, intepaturi sau arsuri ale organelor genitale;
senzatie de arsura la urinare sau in timpul actului sexual;
– urinare dureroasa sau nevoie frecventa de urinare;
vezicule cu lichid transparent in zona genitala, dureroase, care se sparg si ulcereaza;
– simptome asemanatoare gripei (dureri de cap, febra).

Totusi, majoritatea persoanelor infectate cu unul din tipurile de virus herpetic nu au simptome, sau acestea sunt minime.

Cauzele herpesului genital

Herpesul genital este provocat de virusul Herpes simplex tip 1 si tip 2 care invadeaza organismul prin mici fisuri din piele. Dupa disparitia simptomelor, virusul se propaga in centrii nervosi profunzi de la baza maduvei spinarii, langa fese. Cand este reactivat, virusul se deplaseaza de-a lungul nervilor, ducand la un nou episod.

Cei cu boli cronice sau aflati sub stres intens par sa aiba cele mai multe atacuri, dar multe tipuri de stimuli sau stres pot reactiva virusul, inclusiv arsura solara, actul sexual si menstruatia. Episoadele pot aparea si ca raspuns la anumite alimente sau medicamente.

Diagnosticul de herpes genital

Avand in vedere semnele bolii care variaza semnificativ in intensitate, diagnosticul se va pune in urma examenelor de laborator. Medicul ginecolog poate diagnostica herpesul genital prin vizualizarea leziunilor intr-un episod acut si prin recoltarea unei probe din leziune.

Intre episoadele eruptive, infectia cu herpes poate fi diagnosticata printr-un test de sange. Acesta depisteaza anticorpii la infectia cu herpes tip HSV 1 sau tip HSV 2.

Evolutia herpesului genital

Herpesul genital cauzeaza leziuni genitale dureroase care apar cu regularitate in functie de cat de slabit este organismul tau. Indiferent de severitatea simptomelor, herpesul genital cauzeaza frecvent un imens stres psihic persoanelor care stiu ca sunt infectate. In plus, herpesul genital poate conduce la infectii potential letale ale nou-nascutului. Infectarea cu herpes in cursul unei sarcini avansate prezinta un risc crescut de transmitere a infectiei la nou-nascut.

Herpesul poate avea un rol activ in transmiterea virusului HIV (virusul care produce SIDA). Prezenþa herpesului creste susceptibilitatea la infectia HIV si face ca persoanele infectate simultan cu HIV ºi herpes sa fie mult mai contagioase.

Tratamentul herpesului genital

Herpesul nu se poate vindeca, dar exista mijloace pentru a micsora disconfortul si a accelera cicatrizarea. Medicul dermatolog poate recomanda Aciclovir, fie sub forma de comprimate cu administrare pe gura, fie aplicat sub forma de crema. In schimb, daca esti insarcinata, medicul iti va recomanda analgezice de tipul aspirinei, care  reduc durerea, si agenti de uscare, de exemplu lotiunea cu calamina, ce ajuta la inchiderea leziunilor.

Intrucat episoadele de herpes sunt deseori provocate de stres, boala raspunde bine la tehnicile de relaxare: yoga, meditatia, masajul si altele. Modificari ale alimentatiei (aport crescut de fructe si legume) si suplimentele cu vitamine pot, de asemenea, fi de folos.

Se crede ca echinaceea si usturoiul fortifica sistemul de aparare al organismului impotriva infectiilor virale. Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca acidul glicirizic, un constituent al lemnului dulce, inactiveaza virusul herpetic.

Virusul herpetic are nevoie de aminoacidul arginina pentru a se inmulti; dimpotriva, aminoacidul lizina ii impiedica inflorirea. Astfel, evita alimentele bogate in arginina cum sunt: arahidele, nucile si ciocolata. Mananca alimentele bogate in lizina: carnea de vita, miel, peste, laptele si branza.

Poti lua si 500 mg de lizina pe zi, sub forma de comprimate, pentru a impiedica noi episoade. Atunci cand remarci simptomele, ia 1000 mg la 4 ore. In plus, vitamina E poate miscora durerea si accelereaza vindecarea leziunilor.

Sfaturi esentiale si prevenirea herpesului genital!

Daca un partener infectat are un episod de herpes se contraindica contactul sexual chiar si cu prezervativ. Daca persoana infectata nu are simptome utilizati totusi un prezervativ; persoana poate fi contagioasa. Nu practica sex oral daca unul dintre voi are o leziune de herpes oral sau genital.

Atentie! Daca esti gravida si ai herpes genital, urmeaza cu atentie recomandarile medicului. Daca nasti copilul in timpul unui episod de herpes genital, poti transmite boala copilului. In aceste cazuri, medicul iti poate recomanda nasterea prin cezariana.

Aesop a spus: “Pasiunile noastre sunt precum apa si focul: buni servitori, dar stapani periculosi.” Iar Epictetus a raspuns: “Controleaza-ti pasiunile caci altfel se vor razbuna pe tine.” Un dialog plin de intelepciune intre sapientii greci ce transmite o invatatura plina de valoare, atat din punct de vedere etic, cat si medical.

Bibliografie:

Braun Falco’s Dermatology, de Burgdorf, Wolff.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read