HomeSanatateCele mai importante informatii despre menstruatie

Cele mai importante informatii despre menstruatie

Menstruatia reprezinta eliminarea lunara a endometrului, daca fecundarea ovulului nu s-a produs. Ea reprezinta o stare fiziologica, si atesta sanatatea aparatului genital feminin. Oricat de neplacuta ar fi prezenta ei, absenta sau modificarile acesteia devin mai grave.

Intarzierea menstruatiei

Primul gand care iti poate veni in minte in momentul in care menstruatia intarzie sa apara este o posibila sarcina: pana la proba contrarie, comporta-te ca si cum ai fi insarcinata, renunta la alcool sau fumat, hraneste-te corect si fa un test de sarcina. Sarcina este cel mai frecvent motiv pentru care se produce amenoreea, intarzierea menstruatiei sau lipsa totala a acesteia. Totusi, daca te confrunti cu o astfel de problema trebuie sa stii ca pot si multe alte cauze.

114402366

Spre exemplu, perioadele foarte stresante din punct de vedere psihic pot interveni in lantul hormonal si se pot solda cu intarzieri menstruale. Daca te afli intr-o astfel de situatie, fa un pas in spate, priveste imaginea de ansamblu si gandeste la rece posibilitatile de a te calma. O baie fierbinte, o cina la restaurantul preferat sau o carte buna te pot ajuta in aceasta privinta.

Modificarile de program, cum ar fi un job care necesita ture de noapte alternand cu ture de zi pot avea acelasi efect asupra hormonilor tai sexuali. Incearca sa te odihnesti cat mai bine, sau, daca ai posibilitatea, muta-ti turele in asa fel incat sa fie mai putin solicitante. Problemele de greutate, fie ca este vorba de obezitate sau subnutritie, iti pot afecta periodicitatea menstruatiei. De asemenea, scaderea brusca in greutate sau exercitiile fizice in exces pot determina acest efect. Pentru a evita aceasta complicatie, alege sa ai un stil de viata sanatos in locul unei scaderi/cresteri in greutate rapide si cu un posibil efect yo-yo si fa sport in limite normale, in mod regulat.

Exista si medicamente care iti pot intarzia sau opri mestruatia. In primul rand, putem vorbi despre anticonceptionalele luate fara pauza intre folii. In al doilea rand, ne referim la medicatia impotriva diverselor forme de cancer: busulfan, ciclofosfamida, clorambucil. Intarzierile menstruale pot fi complicatii ale unor boli cum sunt chistul ovarian si ovarul polichistic, hipetiroidismul, anorexia psihogena sau afectiuni severe diverse. Daca observi ca menstruatia refuza sa apara sau de la un ciclu anterior regulat ajungi sa ai o menstruatie neregulata, prezinta-te la medic pentru a te supune unor investigatii.

Calendarul menstruatiei

Un ciclu menstrual este considerat normal daca are 28 de zile. De fapt, acesta poate dura mai mult sau mai putin, fara sa reprezinte o atentionare asupra vreunei patologii. Ciclul menstrual se calculeaza incepand cu prima zi a menstruatiei si se considera ca dureaza pana in prima zi a menstruatiei urmatoare. El are doua faze: foliculara si luteala.

Faza foliculara dureaza din ziua a 2-a pana in ziua a 14-a si inglobeaza menstruatia si inceperea pregatirii uterului pentru ovulatie, fiind dominata de cresterea estrogenului. In acelasi timp, unul dintre ovare pregateste un ovul pentru a fi expulzat. Ovulatia se petrece in ziua a 14-a a unui ciclu de 28 de zile, sau cu 2 saptamani inaintea primei zile a urmatoarei menstruatii. In timpul ovulatiei, temperatura corpului creste cu un grad fata de normal si poti avea o durere pelvina de partea ovarului ce elimina ovulul sau poti intalni o scurgere vaginala rosiatica ce tine nu mai mult de o zi. Dupa ovulatie si pana in prima zi a urmatorului ciclu menstrual exista faza luteala, in care progesteronul este la un nivel crescut, mucoasa uterina se dezvolta pentru a putea sustine eventuala sarcina. Daca ovulul nu este fecundat in 36 de ore, acesta este eliminat, iar in prima zi a ciclului urmator va incepe sa fie eliminata mucoasa uterina.

calendar

Cum poti stii cu siguranta cand vei avea urmatoarea menstruatie? Cea mai sigura metoda este masurarea temperaturii corpului zilnic, la aceeasi ora si in aceleasi conditii. Cand aceasta creste cu un grad Celsius mai mult decat normalul, aceea este ziua ovulatiei. Din acel moment, in 14 zile vei avea menstruatie. Din pacate, acest procedeu este dificil de realizat. Este mai usor sa tii un calendar in care sa iti notezi intotdeauna cand esti in acea perioada a lunii, pentru a putea sa aproximezi urmatoarea data la care aceasta ar trebui sa se intample. Pe acest principiu se bazeaza cateva aplicatii de telefon si pe internet care, in functie de datele pe care le introduci, iti pot spune cand vei avea urmatoarea menstruatie, dar si momentul ovulatiei.

Dureri la menstruatie

Putine dintre femei nu cunosc crampele menstruale. De fapt, marea majoritate a femeilor sufera de sindrom premenstrual, manifestandu-se prin dureri abdominale joase ce iradiaza in spate si coapse, deseori insotite de greata, balonare, labilitate emotionala, ameteli si transpiratii. Diferentele de la femeie la femeie apar la intensitatea acuzelor si durata acestora. In general, crampele menstruale apar cu cateva zile inaintea primei zile a ciclului menstrual si dispar dupa primele zile ale menstruatiei. Daca aceste dureri sunt suportabile si asemanatoare de la luna la luna, inca de la primele menstruatii, nu trebuie sa iti faci griji. Insa, daca durerile se modifica, cresc in intensitate sau in durata, este bine sa consulti un medic.

Cauzele ce pot determina o menstruatie dureroasa pot fi: contractii uterine puternice care comprima vasele ce hranesc uterul, rezultand o durere asemanatoare durerii din infarctul cardiac, endometrioza – boala ce presupune implantarea de endometru la nivelul trompelor uterine sau ovarelor, adenomioza – implantarea de tesut endometrial la nivelul stratului muscular al uterului, fibromul uterin, boala inflamatorie pelvina – o infectie a tractului genital feminin determinata de microbi transmisi pe cale sexuala si stenoza cervicala – orificiul prin care trebuie sa se elimine menstruatia este ingustat, impiedicand trecerea acesteia si determinand o presiune crescuta intrauterina.

dureri menstruale

Crampele menstruale in sine nu determina aparitia complicatiilor, insa bolile care stau la baza aparitiei acestor dureri foarte intense pot da infertilitate sau risc crescut de sarcina ectopica. Te poti trata singura daca esti sigura ca nu suferi de vreuna dintre bolile amintite. Daca nu esti sigura, ar trebui sa fii consultata de un medic. Tratamentul crampelor este simptomatic, folosind preparate pe baza de ibuprofen, sau hormonal, cu ajutorul contraceptivelor, care au capacitatea de a diminua aceste dureri. Daca nu vrei sa folosesti medicamente, fa o baie fierbinte sau foloseste o perna electrica la nivelul abdomenului inferior, efectul fiind comparabil cu cel al medicamentelor.

Cheagurile si menstruatia maronie

De regula, cheagurile de sange apar in primele zile ale menstruatiei, atunci cand fluxul acesteia este crescut. O cantitate mai mare de cheaguri pot crea impresia de lichid menstrual mai dens. In general, organismul produce substante anticoagulante pentru a impiedica formarea acestor trombi, dar daca fluxul este crescut si menstruatia se elimina rapid, anticoagulantele nu au timp sa actioneze.

De asemenea, exista o explicatie fiziologica si pentru secretia maronie din ultimele zile ale menstruatiei: uneori, lichidul menstrual ce contine sange nu este eliminat din uter imediat, ci dupa o zi sau doua, timp in care isi modifica si culoarea. Mergi la un consult medical daca observi multe cheaguri de sange in menstruatie, inclusiv in zilele cu flux mai putin abundent, sau daca menstruatia maronie este insotita si de alte simptome.

absorbante si tampoane

Menstruatia dupa avort sau sarcina

Dupa un avort, mai ales daca acesta a fost realizat in primul trimestru de sarcina, menstruatia se poate relua in 4-12 saptamani de la procedura. Din cauza retentiei hormonilor din timpul sarcinii, aceasta menstruatie va fi neregulata si mai putin abundenta, comparativ cu cea dinaintea sarcinii, dar in timp se va normaliza. Daca fluxul este mai abundent si dureaza mai mult decat normal, ar trebui sa fii consultata de un specialist. Ai grija! Desi menstruatia intarzie si este neregulata, ovulatia apare la aproximativ 2 saptamani de la avort, deci poti ramane insarcinata din nou la scurt timp dupa procedeu.

Dupa sarcina, menstruatia revine in 1-3 luni daca femeia nu alapteaza. De fapt, alaptarea regulata, din 2 in 2 ore, poate inhiba ovulatia pana la 6 luni de la nastere. Menstruatia va fi mai lunga si mai dureroasa si va reveni la normal in timp. Ai grija de sanatatea ta! Daca observi vreo modificare a fluxului, duratei, culorii, mirosului sau daca ai un sindrom premenstrual care iti afecteaza activitatile zilnice, fa o vizita medicului tau pentru a exclude boli mai grave sau pentru a te trata eficient.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read