breakfast

Cu siguranta stiai deja faptul ca micul dejun vina la pachet cu foarte multe beneficii: o energie sporita, senzatia de satietate pe parcursul zilei si mentinerea la o greutate ideala. Dar erai pana acum constient de faptul ca ratarea cele mai importante mese din zi aduce dupa sine o serie de riscuri majore?

Conform unui studiu publicat recent in “American Journal of Clinical Nutrition”, se pare ca un singur mic dejun ratat in feicare saptamana creste cu 20% risul dezvoltarii a doua tipuri de diabet.

Cercetatorii de la Harvard University School of Public Health au analizat obieciurile legate de alimentatie si rezultatele in ceea ce priveste sanatatea a 46.289 de femei pe parcursul a 6 ani. La finalizarea studiului, au descoperit ca femeile care obisnuiau adesea sa sara peste micul dejun erau predispuse spre a dezvolta doua tipuri de diabet, spre deosebire de cele care luau zlinic aceasta masa.

Riscul este si mai mare in cazul femeilor car muncesc cu norma intreaga si au obiceiul de a sari peste cea mai importanta masa din zi. Acesta creste de la 20% la 54%!

Un alt studiu facut pe 3000 de femei si barbati, publicat in “Diabetes Care”, spune ca micul dejun luat zilnic scade riscul obezitatii si al unei tensiuni mari. Din pacate, acelasi studiu a dezvaluit faptul ca doar 35% dintre participanti obsinuiesc sa ia zilnic micul dejun.

De ce este aceasta masa atat de importanta pentru sanatate? S-ar parea ca totul consta in acel moment din zi – dimineata!

“Atunci cand mergi la culcare, nivelul insulinei din corp este perfect – nici prea mare, nici prea mic. Daca nu mananci atunci cand te trezesti, nivelul insulinei scade, asa ca in momentul in care iei direct pranzul exista posibilitatea ca acesta sa creasca foarte mult, iar apoi sa scada vertiginos”, a explicat Rania Mekary, autoarea acestui studiu.

De-a lungul timpului, acest flux constant al nivelului de insulina poate determina organismul sa dezvolte o rezistenta la insulina, ceea ce conduce la dezvoltarea a doua tipuri de diabet. Din fericire, acest risc poate fi cu mult diminuat daca ai grija ca micul dejun sa intre in rutina zilnica. Este extrem de important sa mananci la maxim o ora sau doua dupa momentul trezirii, iar o cana de cafea nu va substitui niciodata hrana propriu-zisa.

Important de mentionat ca pana si micul dejun ce consta in alimente nu tocmai sanatoase este mai benefic decat ratarea acestei mese. Totusi, cercetatorii au decsoperit ca cel mai benefic este micul dejun sarac in zaharuri si bogat in fibre si proteine.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here