1176240_713617528654469_860848143_n

Daca ai pofta de un desert fin si gustos, incearca sa prepari una dintre cele mai apreciate prajituri. Este vorba despre tortul de zahar ars, a carui reteta este simpla si rapida. Toti cei care vor gusta din aceasta delicatesa gastronomica te vor lauda pentru priceperea ta intr-ale bucatariei. In continuare iti vom explica ce trebuie sa faci pentru a prepara acest minunat desert.

Fie ca vrei sa iti rasfeti familia ori poate trebuie sa pregatesti bucate fine pentru o petrecere importanta, nu trebuie sa uiti niciodata ca desertul innobileaza orice masa. Asadar, alege unul demn de un rege: tortul de zahar ars.

Pentru a pregati aceasta prajiitura ai nevoie de urmatoarele ingrediente, impartite pe categorii, in functie de destinatia lor.

Ingrediente pentru blat:

– opt linguri de faina
– opt oua
– opt linguri de zahar
– doua plicuri de zahar vanilat
– esenta de lamaie sau de vanilie, dupa gust.

Ingrediente pentru crema tortului de zahar ars:

– un litru de lapte
– zece oua
– 20 de linguri de zahar (zece se vor folosi ca atare, iar celelalte zece vor fi caramelizate)
– doua plicuri de zahar vanilat
– esenta de vanilie.

Tortul de zahar ars se prepara dupa cum urmeaza:

In primul rand, trebuie sa pregatesti crema de zahar ars. Incalzeste laptele in care ai turnat zece linguri de zahar si omogenizeaza compozitia. Intr-un bol pune ouale intregi si toarna peste ele laptele indulcit, amestecand continuu. La final adauga esenta de vanilie.

Celelalte zece linguri de zahar pentru crema trebuie caramelizate. Pune-le pe foc, intr-o oala adanca sau intr-o tava. Tine cont de faptul ca acesta este recipientul in care vei coace crema de zahar ars. In timp ce zaharul se topeste, trebuie sa misti oala circular, pentru a-i tapeta peretii cu siropul caramelizat. Cand acesta din urma a acoperit interiorul recipientului pana la jumatate, este timpul sa adaugi amestecul de oua si lapte indulcit, pe care l-ai preparat anterior. Introdu oala in cuptor, folosind metoda bain-marie (aseaza acest recipient intr-unul mai mare, umplut cu apa pana la jumatate). In acest fel, crema se va coace uniform.

Compozitia trebuie sa stea la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la o temperatura de 200 de grade Celsius.
In timp ce crema se coace, pregateste blatul din albusurile batute spuma cu mixerul si adauga pe rand cele opt linguri de zahar pana la topirea completa. Completeaza compozitia cu galbenusurile si cu cele opt linguri de faina si amesteca folosind o lingura de lemn. Nu uita sa adaugi esenta de lamaie sau pe cea de vanilie.

Cand cele 30 de minute destinate coacerii cremei s-au scurs, scoate tava din cuptor si verifica densitatea preparatului. Daca observi ca este inchegat suficient, toarna deasupra compozitia pentru blat si introdu tava din nou in cuptor, la o temperatura de 180 grade Celsius. De data aceasta, poti renunta la bain-marie.

Cand timpul a trecut, scoate cratita din cuptor si lasa prajitura la racit. Mai tarziu, o poti rasturna pe un platou si o poti pune la frigider.

Tortul de zahar ars se poate servi imbracat in frisca ori decorat cu bucatele de ciocolata neagra. Gustul lui ii va uimi pe toti membri familiei, iar tu vei fi mandra de succesul tau in domeniul gastronomiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here