HomeRetete CulinareReteta de shaorma

Reteta de shaorma

shaorma_clasica

Una dintre cele mai savurate feluri de mancare cu iz oriental este shaorma. Retetele pentru aceasta sunt diverse, de la cele traditionale pana la cele reinterpretate, cum ar fi cea destinata vegetarienilor. Daca nu vrei sa apelezi la un fast food pentru a gusta acest delicios preparat, iti propunem doua retete de shaorma pe care le poti prepara in bucataria proprie.

Scurta istorie a retetei de shaorma

Shaorma este un preparat a carui denumire provine din limba turca, din cuvantul “çevirme”, care se traduce prin expresia “a invarti”, fiind vorba aici despre modul de preparare a carnii. Reteta de shaorma isi are originea in regiunea Anatolia, din sudul Turciei. Initial, carnea de berbecut fript era servita pe farfurie, alaturi de legume condimentate si de humus. Una dintre salatele ce merg de minune impreuna cu o shaorma este tabouleh, care este de origine libaneza si care contine multe verdeturi si legume, cum ar fi rosiile, ceapa si patrunjelul.

Reteta de shaorma moderna a aparut la mijlocul secolului al 20-lea, cand un turc care a deschis un restaurant traditional in Germania a descoperit ca includerea ingredientelor intr-o lipie este mai practica. In timp, ingredientelor initiale li s-au adaugat altele, printre care se numara cartofii prajiti, salata de varza, maioneza si ketchup-ul, iar carnea de berbecut a fost inlocuita cu cea de pui sau de vita.

Reteta de shaorma homemade

Cum nicio mancare nu este mai gustoasa decat cea preparata acasa, poti aplica aceasta regula si in ceea ce priveste reteta de shaorma.

In primul rand, ai nevoie de cateva lipii, pe care le poti cumpara gata facute sau le poti coace tu insati.

Ingredientele necesare pentru aproximativ 10 bucati de lipie sunt:

– 500 de grame de faina
– 200 ml de apa calduta
– 1 plic de drojdie uscata
– 1 lingurita de sare
– 1 lingurita de zahar.

Modul de preparare a lipiilor pentru reteta de shaorma este urmatorul:

Amesteca zaharul, sarea si drojdia in apa calduta pana cand compozitia se omogenizeaza. Adauga faina, framanta apoi aluatul rezultat si lasa-l la dospit timp de o jumatate de ora. Dupa aceea, imparte coca in bucati de marimea unei mingi de tenis si intinde-le bine pe o planseta pe care ai presarat faina in prealabil, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca. Pune lipiile rezultate la copt intr-o tava de teflon, fara a adauga ulei sau alt tip de grasime. Este indicat sa nu le scapi din ochi, pentru a le roti la timp de pe-o parte pe cealalta, astfel incat sa nu se arda.

Compozitia pentru reteta de shaorma

Pentru o portie de shaorma preparata acasa, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

– o bucata de piept de pui
– 4 cartofi
– 2 castraveti murati feliati
– 1 gogosar murat feliat
– 200 de grame de salata de varza
– 200 de grame de sos preparat din iaurt si 2 catei de usturoi zdrobiti
– sare
– piper

Pentru a prepara reteta de shaorma, trebuie sa tii seama de urmatoarele:

Ca prima etapa in prepararea retetei de shaorma, se condimenteaza pieptul de pui si se frige pe gratar. In acelasi timp, taie cartofii pai si prajeste-i. Cand puiul este gata, pune-l la racit si apoi taie-l in bucatele. In continuare, pune o lipie pe gratarul care a ramas incins dupa ce ai fript puiul si las-o sa se fragezeasca timp de un minut. Cand timpul s-a scurs, unge lipia cu doua linguri de sos si pune bucatelele de pui, cartofii prajiti, feliile de muraturi si salata de varza, apoi ruleaza totul asa cum faci cu o clatita. Deasupra adauga restul de sos din iaurt si usturoi.

Poti servi aceasta reteta de shaorma calda sau rece, dupa preferinte. De asemenea, o poti completa cu diverse ingrediente si sosuri, cum ar fi branza telemea, ardeii chilli si maioneza.

Reteta de shaorma vegetariana

Pentru perioada postului sau pentru o dieta de detoxifiere, poti incerca o reteta savuroasa de shaorma vegetariana. Poate parea o alegere ciudata pentru o masa sanatoasa, insa te asiguram ca ingredientele sunt cat se poate de potrivite, de hranitoare si de lipsite de grasimi saturate.

Ingredientele necesare pentru prepararea shaormei vegetariene sunt:

– 1 lipie
– 200 de grame de ciuperci proaspete sau din conserva
– 1 castravete murat feliat
– 1 gogosar murat feliat
– 1 rosie feliata
– 2 cartofi copti feliati
– un ardei kapia copt
– 100 de grame de branza tofu
– 200 de grame de sos preparat din iaurt dietetic si 2 catei de usturoi zdrobiti
– sare
– piper

Reteta de shaorma vegetariana se prepara astfel:

Pentru a te bucura de savuroasa shaorma vegetariana, trebuie sa prepari, in primul rand, ciupercile. Daca acestea sunt proaspete, trebuie sa le cureti bine, sa le condimentezi si sa le frigi pe gratar. Daca folosesti ciuperci din conserva, le poti inabusi cu doi catei de usturoi, sare si piper, dupa gust. Urmatorul pas este acela de pregatire a lipiei. Ca si in cazul retetei clasice de shaorma, aceasta se fragezeste pe gratarul incins sau intr-o tigaie de teflon fara a adauga grasime. Dupa aceea, trebuie sa ungi lipia cu doua linguri de sos si sa adaugi ingredientele: ciupercile, cartofii, muraturile, rosia, ardeiul kapia, branza tofu si restul de sos. Pentru un plus de aroma orientala, poti folosi condimente tipic asiatice.

Reteta de shaorma homemade reprezinta alegerea potrivita pentru o masa rapida si savuroasa. Indiferent de preferintele in materie de ingrediente, acest fel de mancare este destul de versatil incat sa multumeasca o mare varietate de gusturi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read