61314998

Mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor iti aduce aminte copilarie si de sarbatorile de Paste petrecute in familie? Iti propunem o reteta de cozonac veche, care a fost transmisa din generatie in generatie.

Gina Jalba de la MasterChef iti propune o reteta de cozonac speciala pentru acest an.

Aceasta reteta de Paste are o valoare sentimentala pentru mine deoarece o am de la bunica mea, care la randu-i o are de la bunica ei. Este o reteta veche, care a fost transmisa din generatie in generatie“, spune Gina Jalba de la MasterChef.

Cum prepari cozonacul de Paste

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta reteta de Paste: stafide, nuci, cacao, esenta de rom, coaja de lamaie, zahar vanilat, 2 pliculete drojdie uscata, 250ml ulei, 4 oua oua, 350g zahar, 500ml lapte, 1 kg faina.

1. Intr-o craticioara se fierbe laptele impreuna cu zaharul si un praf de sare. Se cern 500 g faina intr-un vas peste care se toarna laptele clocotit si se amesteca bine cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina, apoi se lasa sa se racoreasca. Se face maiaua astfel: drojdia cu o lingurita de zahar si una de faina se amesteca si se dizolva cu putina apa, apoi se adauga 2 albusuri si se amesteca bine, dupa care se lasa sa creasca. Intr-un alt castron se pun cele 2 galbenusuri ramase + 2 oua intregi + vanilie, rom, coaja de lamaie si se amesteca totul bine. Maiaua si amestecul de oua se lasa intr-un loc caldut.

2. Cand faina oparita s-a racit (nu complet, trebuie sa fie calduta coca), se adauga 500 g faina si se framanta bine cu mainile (sau cu ajutorul unui robot de bucatarie) pana este inghitita toata faina.

3. Se adauga maiaua si se framanta bine pana este incorporata toata.

4. Se adauga amestecul de oua si se framanta foarte bine.

5. In final se pune uleiul putin cate putin si se framanta foarte bine pana ce aluatul face basici. Coca rezultata se pune intr-un vas incapator, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut intr-un loc caldut pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

Nota: locul unde se framanta aluatul trebuie sa fie caldut si lipsit de curent iar ingredientele (ouale, faina, zaharul, uleiul) trebuie sa aiba temperatura camerei (sa nu fie reci de la frigider).

6. Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua si fiecare bucata de aluat se framanta cu mana pe planseta unsa cu ulei, se intinde si se umple cu nuca si cacao sau cu alta umplutura, dupa preferinte.

Umplutura de cacao: 2 linguri de cacao +100 gr zahar + 1 albus de ou la care se mai adauga nuca sau stafide, rahat sau mac.

Cozonacii formati se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca in tavi apoi se ung cu galbenus de ou si se presara zahar tos deasupra.

Cozonacul de Paste se coace la o temperatura de 180 grade timp de aproximativ 30-40 min. Se poate face proba cu scobitorea avand totusi grija sa nu lasam usa cuptorului prea mult deschisa in timpul verificarii.

Gina Jalba a copt cozonacul in forme mici de briose, astfel ca timpul de coacere s-a redus la aproximativ 15-20 min.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here