cirese-gem-thinkstock_article-main-image

Cireşele, primele fructe proaspete ale anului, se consumă în stare crudă sau preparate: confiate, compoturi, gem, dulceaţă, tarte, budinci, băuturi de fructe etc.

Iata cateva retete de sezon cu cirese:

Compot de cirese
Ingrediente: un kg cirese, un pahar apa sau vin rosu, 150 g zahar, un plic zahar vanilat, un praf de sare. Preparare: Se pune apa sau vinul sa fiarba cu zaharul, sare, zaharul vanilat, pana incepe sa se lege putin. Se adauga ciresele si se fierb pe foc mic. Zeama lasata de cirese mareste cantitatea siropului.

Sufleu de cirese
Ingrediente: 4 oua, 100 g pesmet, 600 g cirese, un varf cutit scortisoara, 150 g zahar, o lamaie, zahar pudra, 20 g unt. Preparare: Se freaca bine galbenusurile cu zaharul, se adauga coaja si zeama de la o lamaie, scortisoara. Dupa ce s-a frecat foarte bine, se adauga pesmetul si ciresele fara samburi, scurse de zeama, apoi albusurile batute spuma tare. Se amesteca usor, se pune compozitia intr-o forma unsa cu unt si se introduce in cuptor la foc mic. Cand este gata, se pudreaza cu zahar pudra.

Salata de fructe
Ingrediente: 500 g fructe de sezon – cirese, capsuni etc. – visine conservate, fructe din dulceata, mere, nuci, stafide; doua-trei linguri de zahar, 100 ml sirop de zahar (preparat din 100 ml apa fiarta cu doua linguri de zahar), ¼ lamaie, frisca batuta. Preparare: Fructele se spala, se curata, se taie daca este cazul si se pun intr-un vas adanc. Se acopera cu zahar si se lasa la rece doua ore. Apoi se stoarce zeama de lamaie peste fructe, se adauga siropul de zahar sau miere de albine, se amesteca usor si se pune in cupe. Se acopera cu frisca (sau smantana proaspata) si se serveste rece.

Inghetata de cirese amare
Ingrediente: 600 ml zeama de cirese, 500 ml de apa, 600 g de zahar Preparare: Ciresele amare se curata de samburi, apoi se paseaza prin sita sau cu mixerul. Sucul rezultat se pune intr-un vas de sticla. Separat, se face sirop din zahar si apa si se fierbe pana se leaga ca pentru dulceata. Peste siropul clocotit se toarna zeama de cirese, se amesteca si se lasa compozitia sa se raceasca. Se pune inghetata in cupe si se da la congelator.

Spuma de cirese
Ingrediente: un kg de cirese, 200 g zahar, 6 albusuri, 200 g zahar pudra. Preparare: Se pun deoparte, in frigider, cateva fructe frumoase, pentru decor. Ciresele se spala, se scurg, se scot samburii, se presara cu zahar si se pun la frigider. Se bate albusul spuma si se adauga treptat zaharul pudra, batand mereu. Se adauga si ciresele, se amesteca si se bat ca o spuma. Se pune in cesti, se orneaza si se da la frigider.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here