404 Not Found


nginx
Turismul stomatologic, un mit demolat… la noi | FashionLife.ro
HomeDIVERSETurismul stomatologic, un mit demolat... la noi

Turismul stomatologic, un mit demolat… la noi

Circula o poveste frumoasa conform careia Romania este un mic paradis in materie de turism stomatologic. Ca strainii – pe care preturile mici de la noi i-ar lasa cu gura cascata – se-nghesuie sa-si plombeze maseaua si sa-si schimbe proteza. De fapt, grosul musteriilor cu pasaport sunt capsunari sau „italieni“ in concediu, care nu pot fi incadrati la categoria turisti.

Austriecii, englezii sau americanii care vor sa-si faca ieftin dintii, dar si sa petreaca un sejur placut in Est, se indreapta nu spre Romania, ci spre Ungaria.

„Nopti fara somn? Dureri insuportabile de dinti? Tratamente dentare scumpe? Daca raspunsul la aceste intrebari e afirmativ, Dental Travel Romania iti arata cum sa economisesti bani si iti reda zambetul, in mijlocul unei tari minunate“.

Pe site-ul cabinetului cu pricina, potentialii musterii din Vest sunt imbiati, in limba engleza, sa-si faca tratamentele dentare la preturi mici, in atmosfera „vibrantului oras Iasi“.

Dr. Sebastian Lupu si-a facut site-ul despre turism stomatologic acum un an – si investitia in afacere s-a oprit aici. Nu stie exact cati straini i-au calcat de atunci pragul cabinetului, dar puncteaza: „Eu lucrez, oricum, calitate. Imi convine sa am pagina pe Internet, n-am nimic de pierdut“. „Nu exista turism stomatologic in Romania“, transeaza, sincer, dr.

Liviu Radu, din Sibiu. Nu ca n-ar fi perspective. Dar ungurii ne-au luat-o binisor inainte.

Proteze si croaziere pe Dunare
Localitatea Mosonmagyarovar din Ungaria are vreo 30.000 de suflete si peste 200 de dentisti. Inflatie de specialisti si in Sopron, o alta „meca“ a tratamentelor dentare, situata nu departe de granita cu Austria. Acum zece ani, in zona doar se auzise de turism stomatologic.

Dupa ce afacerea a prins, 160.000 de austrieci veneau anual sa-si repare dintii. Un business infloritor si bine pus la punct.
Stomatologii din Budapesta si din Szeged s-au reprofilat si ei pe turism dentar. Costurile sunt mici – de pana la trei ori mai mici ca pe piata din Vest -, insa nu doar asta atrage clientii.

Se ofera pachete de servicii care includ de la puzderie de gratuitati (telefon mobil cu toate numerele de urgenta, transport aeroport-hotel-cabinet, rezervari, consultatii si radiografii panoramice) la discounturi la cazare, tururi de oras, croaziere pe Dunare, masaj, sesiuni de shopping sau de beauty care.

Sunt clinici care au hoteluri si restaurante proprii, ba unele ofera gratuit si tooth-cab-uri – „taxi-dinte“ – care plimba gratis musteriii acolo unde au treaba. Se pot face si tratamente balneare. Sejurul dureaza, in medie, o saptamana, timp in care pacientul nu are timp sa se plictiseasca.

Lucrarile dentare au garantie; cabinetele promit ca respecta timpul (pretios) al clientului, portofelul lui (inaintea tratamentului, se prezinta intotdeauna un buget estimativ), confortul (procedurile medicale sunt explicate in detaliu inainte, pentru a alunga anxietatea), siguranta acestuia.

Aparate de ultima ora
Chiar daca la noi preturile sunt la jumatate fata de Ungaria – cu exceptia lucrarilor protetice, care sunt mai ieftine la ei -, chiar daca ai nostri se intrec in a promite un sejur de vis in „amazing Romania“, asta nu e suficient pentru a castiga increderea neamtului sau americanului.

Dotarea cabinetelor romanesti, desi onorabila, e sub cea din Ungaria, spune dr. Dan Grigorescu, secretar general al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania. Si asta pentru simplul motiv ca statul maghiar sprijina reinnoirea aparaturii medicale la fiecare 6-7 ani. „Din impozitul anual platit de medici se retine o cota-parte pentru retehnologizare“, spune dr. Grigorescu.

„Nu i se face o favoare stomatologului, ci un serviciu pacientului. In Romania, statul si-a luat complet mana de pe noi“.

Ungurii, explica medicul, au cabinete in toate localitatile rurale, astfel incat cetateanul care are nevoie de un tratament dentar nu e nevoit sa se deplaseze zeci de kilometri. „Duce-ti-va la Predeal, care e statiune turistica, si vedeti cate cabinete stomatologice functioneaza acolo“.

Cazarea, mai scumpa ca tratamentul
Dr. Liviu Radu are un cabinet medical individual in Sibiu si incearca sa se orienteze spre turismul stomatologic. Are in vedere vizitatori din Italia si Germania, pe care intentioneaza sa-i cazeze la pensiuni. Deocamdata, afacerea e in stadiul de tatonare. „Au fost multi care au venit aici sa-si faca dintii, dar nu era nimic organizat. Ideea e sa atragi grupuri“.

Stomatologul sibian spune ca specialistii romani sunt competitivi cu omologii lor din Vest din punctul de vedere al materialelor folosite, al pregatirii si al calitatii serviciilor. Acelasi lucru il crede si dr. Sebastian Lupu din Iasi. Numai ca, spune el, turismul stomatologic e la noi inca in faza de pionierat.

„Ce sa caute strainii la noi? Ii costa mai mult drumul si cazarea decat serviciile stomatologice. La unguri, camera de hotel e de 40 de euro la trei stele. In Iasi, sub 70 de euro nu gasesti nimic“, spune Sebastian Lupu.

Carduri de sanatate lipsa
Aderarea se apropie, afacerea poate fi si la noi de viitor. Chiar daca dupa 2007 tarifele la dentist vor creste – „usor“, dupa cum dau asigurari stomatologii. O alta problema care ingreuneaza, deocamdata, acest tip de business este cea legata de asigurarile de sanatate. Strainii care au asigurari private isi pot deconta o parte din bani.

Insa la noi nu functioneaza inca sistemul cardurilor de sanatate in stil european, prin urmare turistii trebuie sa suporte costurile medicale din buzunar.

„Oficialitatile promit ca acest sistem de carduri de sanatate va intra in vigoare si la noi“, spune dr. Dan Grigorescu. „Asta ar permite caselor de asigurari sa comunice intre ele fara probleme“.

Pacientul care-si face tratament in alta tara decat a lui plateste doctorul cash, dar suma i se ramburseaza acasa, prin sistemul de sanatate de stat. Incepand cu 2004, fiecare cetatean al Uniunii Europene are dreptul la tratament dentar gratuit in tarile membre.

Saptamana Financiara, Loreta Budin, 19 sep 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read