HomeDIVERSEStatul, actionar cu 40% la SOV Invest

Statul, actionar cu 40% la SOV Invest

Statul este actionar cu 40 la suta la SOV Invest. Desi aceasta afirmatie poate parea cel putin ciudata, procedura prin care statul, prin AVAS, a devenit al doilea actionar ca importanta la una dintre firmele controlate de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu este extrem de simpla.

Una dintre metodele prin care statul a albit, ani de-a randul, firme cu datorii de milioane de dolari care au luat credite de la Banca Agricola, dar au “uitat” sa le mai returneze, a fost cea a conversiei creantelor in actiuni si preluarea acestora de catre tatucul-stat.

Astfel, printr-un mod simplu, miliarde de lei au fost sterse din contabilitatea statului, acesta devenind fericitul posesor al unor pachete considerabile de actiuni, uneori de peste 90 la suta, la societati in faliment.Multe dintre aceste societati au fost folosite pentru adevarate “tunuri”.

Un exemplu este SOV Invest, unde, in prezent, prin procedeul descris mai sus, AVAS detine un pachet de 40 la suta.

Cum s-a ajuns la acest lucru? In 2001 AVAS (AVAB) a preluat creditele neperformante de la Banca Agricola, pe scurt tepele date acestei banci, in perioada 1991-1999, de diverse firme. In total, 373 milioane dolari, datorate de peste 2.500 de debitori.

Intre datornici au figurat, pana in 1999, si SOV Invest, societate care luase, in 1998, un imprumut circa 9,8 milioane dolari, de la Banca Agricola. In acel moment, in actele firmei erau trecuti drept actionari apropiatii lui Vantu, Gheorghe Teodorescu si Nicolae Popa, iar administrator era Ioan Andrei, fostul presedinte al FPP Moldova.

Insa in 1999, Banca Agricola a preluat un pachet de 20 la suta din actiunile SOV Invest. De aici, nu a mai fost decat un pas pana ce statul a devenit actionar la compania infiintata de Vantu. Printr-un contract de cesiune de actiuni din decembrie 1999 si un act aditional din anul 2000, AVAB-ul condus pe atunci de Dan Pazara a preluat de la Banca Agricola S.A.

un numar de 140.000 actiuni la SC SOV INVEST SA, cu valoarea nominala de 0,1 RON/actiune, care reprezenta 20% din capitalul social al societatii.

Cesiunea actiunilor s-a facut la valoarea de 800.000 RON, respectiv 5,7143 RON /actiune. Banca Agricola a achizitionat cele 140.000 actiuni de la Ioana Maria Vlas, in baza unui contractul de cesiune, pretul fiind de 800.000 RON.

In prezent, SOV INVEST , potrivit Registrului Comertului, are ca obiect de activitate principal “activitati de consultanta pentru afaceri si management”, iar structura actionariatului este urmatoarea: 51 la suta Centrocoop, 40 la suta AVAS (care a preluat, prin contract de cesiune, in 2001, de la CEC, 140.000 actiuni SOV Invest, reprezentand alte 20 la suta din capitalul social al SOV Invest).

Participatii mai mici mai detin in prezent la SOV Invest Ioana Maria Vlas (7,714 la suta), Andrei Elena (0,717 la suta), Popa Nicolae, Popa Laura Lavinia, Negura Iustina si Negura Ciprian (cate 0,143 la suta).

Gandul, 24 oct 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read