HomeDIVERSECum sa recuperezi date pierdute

Cum sa recuperezi date pierdute

Iata niste sfaturi pe care le consider utile:

Sa trecem la partea importanta prima oara – daca abia ti-ai pierdut datele, sari peste aceasta introducere si citeste direct primul sfat, ca sa poti incepe operatiunea de salvare. Altfel, cateva minute pierdute acum s-ar putea sa te ajute cu mult in viitor. Citeste cu mare atentie al treilea sfat.

Intodeauna m-am crezut un om de incredere, cu date de incredere. Niciodata nu mi-am sters din greseala fisiere; faceam regulat backup-uri si aveam o sursa de curent pentru calculator, care ma proteja de fluxuri si pene de curent. Totusi, anul trecut am avut doua situatii in care a trebuit sa folosesc software de recuperare a datelor. Prima data a fost din cauza unui hard disk defect, care a rezistat abia un an. Ulterior am sters din greseala un fisier de proiect, care era prea mare pentru Recycle Bin. Din fericire, mi-am recuperat toate datele, din cauza unor sfaturi bune si cateva masuri de preparare.

Aceste sfaturi utile te vor ajuta impotriva pierderii datelor, indiferent cum se produce:

* Foloseste-ti calculatorul cat mai putin cu putinta pana cand iti recuperezi fisierele pierdute. Cu cat mai multa activitate are loc in hard disk-ul tau, cu atat mai mare e sansa de a fi suprascrise datele.
* Nu copia date pe discul pe care iti erau datele pierdute;
* Evita folosirea internetului, deoarece web browserul tau salveaza fisiere cache pe hard disk;
* Nu lansa inutil programe, deoarece si ele iti pot folosi spatiul pe disc;
* Nu restarta calculatorul.

Inainte sa continui, ia ceva masuri sa eliberezi spatiu pe discul pe care erau fisierele pierdute. Cu cat mai mult spatiu liber ai, cu atat mai mica e sansa ca sa fie suprascrise datele pierdute. Poti sa faci unul sau mai multe din urmatoarele lucruri:

* Sterge fisiere vechi, de care nu mai ai nevoie (sau muta-le pe un flash disk, daca nu vrei sa le stergi);
* Goleste-ti Recycle Bin-ul, asigurandu-te ca nu ai pus ceva fisiere importante acolo din greseala;
* Sterge fisierele cache ale browserului tau. Pentru Internet Explorer, fa click pe meniul “Tools”, si dupa aia selecteaza “Internet Options”. Dupa aceea, in tab-ul “General”, apasa butonul “Delete Files…”.

Instalarea programelor dupa pierderea datelor creste sansa suprascrierii lor, deci daca inca nu ati avut probleme cu pierderea datelor, instalati preventiv un program de recuperare a datelor. Prevenirea e intodeauna mai buna decat repararea, iar un program de recuperare e o polita de asigurare buna pentru datele tale. Totusi, daca inca nu ai un program de recuperare, gaseste unul si – daca e posibil – evita instalarea lui pe discul pe care erau fisierele.

Majoritatea programelor de recuperare lucreaza in acelasi mod. Trebuie sa selectezi discul pe care se afla fisierele pierdute, il lasi sa analizeze discul – ceea ce dureaza destul de mult – selectezi fisierele care trebuie recuperate iar apoi selectezi unde sa le salveze. Ar trebui evitata salvarea fisierelor pe acelasi disc. Ar trebui folosit un alt hard drive, o retea, sau un mediu de stocare mobil, precum un floppy sau un USB flash drive.

Dupa ce ti-ai recuperat datele, asigura-te ca sunt corecte. Daca ai recuperat aplicatii, verifica daca mai functioneaza, iar daca ai recuperat documente, verifica daca mai sunt acolo cuvintele tale. Nici cel mai bun program de recuperare nu poate garanta o eficienta de 100%. Daca unele parti ale fisierelor au fost suprascrise – adica alte date au fost salvate peste locul lor pe disc – ele pot fi eronate dupa recuperare. In functie de tipul de fisier in discutie, fisiere partial recuperate pot fi reparate de catre programe speciale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read