HomeDIVERSECadouri de Craciun: scurt istoric despre acest obicei

Cadouri de Craciun: scurt istoric despre acest obicei

cadouri_de_craciun

Toata lumea obisnuieste sa faca cadouri de Craciun pentru ca asa s-au pomenit din tata in fiu insa putini sunt aceea care cunosc radacinile acestui obicei:

Exista cel putin trei surse care conduc la aceasta practica de a face cadouri in perioada sarbatorilor de iarna:

1. Sfantul Ierarh Nicolae, cunoscut mai ales ca Mos Nicolae datorita faptului ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, potrivit traditiei, pune in ghetutele celor cuminti primele daruri ale iernii.

Magazine de cadouri recomandate de noi:
cadouridetop.ro ; fungift.ro ; giftmarket.ro ; cadouri-funny.eu

In spatele acestei traditii exista o legenda despre un om sarac care avea trei fete pe care le indemna la desfranare pentru a avea zestre la vremea maritisului. Se spune ca pentru a impiedica desfranarea celor trei fete Sfantul Nicolae a lasat, fara sa fie vazut de catre cineva, la usa acelui om cate un saculeti cu galbeni de fiecare data cand una din fete trebuia sa se marite. Omul nostru voia sa stie cine este cel care face acest lucru si cand a venit vremea de maritis a celei de-a treia fete s-a pus de paza si astfel a descoperit ca Sfantul Nicolae este binefacatorul sau si al fetelor sale. Se spune ca de-atunci oricine primea un dar neasteptat multumea Sfantului Nicolae pentru cadou.

2. Trei crai/magi de la rasarit– Baltazar, Melchior si Gaspar, au adus pruncului Iisus daruri pretioase: aur, smirna si tamaie. Astazi celebram ziua nasterii lui Iisus facand un gest asemanator celor 3 magi: oferim cadouri celor dragi noua.

3. Saturnalia, sarbatoare romana in onoarea zeului Saturn sarbatorita in data de 25 decembrie. Romanii obisnuiau sa le-aduca daruri copiilor lor cu ocazia Saturnaliei.

Initial a face cadouri de Craciun era un obicei in care copiii erau beneficiarii principali apoi fenomenul s-a generalizat si toata lumea beneficiaza de aceasta traditie asezonata cu mult marketing: mosul care aducea cadouri era initial Mos Nicolae dar mai apoi puterea marketingului a facut ca obiceiul sa migreze iar sarcina de a face cadouri sa fie preluata de Mos Craciun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read