HomeDIVERSEBulgaria ar putea adera la zona euro inaintea Romaniei

Bulgaria ar putea adera la zona euro inaintea Romaniei

Romania ar adopta moneda unica europeana in 2013, iar Bulgaria in 2012, potrivit unui sondaj Reuters, realizat de peste 30 de analisti ai pietelor emergente. Acest lucru ar putea fi determinat, in principal, de cursul valutar mai stabil al levei in raport cu euro.

“Bulgaria este avantajata de un curs valutar mai stabil si de prezenta consiliului pentru politicile monetare”, a declarat un specialist.

Cu toate acestea, una dintre marile probleme cu care se confrunta atat Bucurestiul, cat si Sofia, este deficitul de cont curent . Cele doua state au obtinut excedente bugetare, insa planurile viitoare de cheltuieli pentru infrastructura ar putea alimenta deficitele bugetare.

Sondajul mai arata ca noile state membre sunt reticente fata de implementarea reformelor severe pentru reducerea deficitelor bugetare, ceea ce ar putea duce la o amanare a aderarii acestora la spatiul euro in actualul deceniu.

Din cauza deficitelor bugetare si a incertitudinilor politice din Ungaria, Polonia si Cehia, statele care vor intra in UE la 1 ianuarie 2007 (Romania si Bulgaria) ar putea depasi, in privinta aderarii la zona euro, aceste tari.

Previziunile anterioare indicau ca Polonia si Cehia ar putea renunta la monedele nationale in favoarea euro in 2012, in timp ce Ungaria, care a depasit in mod repetat, in ultimii ani, tintele pentru deficitul bugetar, va executa aceasta trecere in 2014.

Analistii au declarat ca cele zece noi state membre, care au aderat la UE in mai 2004, amana aplicarea reformelor pentru indeplinirea criteriilor stricte care vizeaza inflatia, deficitul bugetar, datoria publica sau ratele dobanzilor.

Inainte de adoptarea monedei europene, orice tara trebuie mai intai sa intre in mecanismul european al ratei de schimb ERM2, care presupune un interval maxim de variatie a monedei nationale fata de euro de plus sau minus 15%.

Tarile membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro trebuie sa participe cel putin doi ani in ERM2 inainte de a putea trece la moneda europeana.

HotNews.ro, 25 nov 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read